Zanimljivosti

Poučna priča o različitim percepcijama: Šest slijepih ljudi i slon

Šest slijepaca susreće slona. Htjeli su shvatiti kako slon izgleda. Prvi mu dodiruje nogu i kaže da je slon poput palminog stabla, drugi mu dodiruje bok i kaže da je slon poput grubog zida. Treći mu opipava rep i kaže da je slon poput komada užeta. Četvrti je slijepac uhvatio slona za uho i zaključio da je slon najsličniji lepezi. Peti slijepac nakon dodira slonove surle izjavljuje da je slon poput velike zmije. Svaki je, došavši u dodir s drugim dijelom slona, uvjeren da je njegovo vlastito objašnjenje točno te da su drugi u krivu. Nitko od njih nije shvatio da svi doživljavaju samo jedan dio slona i da nijedno od njihovih objašnjenja nije potpuno.

Suvremena zapadna znanost temeljena je na ideji da priroda može biti potpuno opisana kao racionalni model svijeta. No ipak, nijedna osoba ovog svijeta nije sposobna opisati materijalni svijet u potpunosti.

Tako često se upuštamo u znanstvene, teološke ratove i u druge sporove, utopljeni u skoro potpunom neznanju i govoreći o stvarima koje nikada nismo u cjelini sagledali, osjetili i spoznali.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button