Povijest

Heroji koji su probijali blokadu oko Dubrovnika – Odred naoružanih brodova

Pripadnici Odreda su gliserima prevozili i ranjenike te branitelje koji su iz svih krajeva Hrvatske dolazili pomoći obrani Dubrovnika. Plovilo se uglavnom noću…

Nakon što je nekoliko dana ranije osnovan Odred naoružanih brodova Dubrovnik 23. rujna 1991. morem je zaplovio prvi čamac te legendarne postrojbe…

Kao dragovoljačka postrojba pod zapovjedništvom Aljoše Nikolića, koji je uz Miljenka Bratoša i Rudija Butkovića bio i njezin osnivač, Odred naoružanih brodova Dubrovnik odigrao je značajnu ulogu u obrani hrvatskog grada Dubrovnika. Već do sredine listopada Odred je brojao 7 brzih brodova, a krajem godine 23. Iz luke Gruž uzeli su i za djelovanje prilagodili uglavnom zaplijenjene glisere krijumčara, a prvi naoružani gliser dobio je ime “Sveti Vlaho”. U “prošlom životu” zvao se “Roby” i bio je švercerski čamac kojeg je zaplijenila Carinarnica Dubrovnik. Za ratne zadatke pripremilo ga je „Atlasovo“ remontno brodogradilište u Mokošici. Bio je oklopljen nekoliko milimetara debelim čelikom te naoružan britanskom strojnicom „Bren“ kalibra 7,9 mm.

Zadaća Odreda bila je probijanje pomorske blokade Dubrovnika i uspostava morskog koridora za dopremanje hrane, lijekova, naoružanja, streljiva i svega ostalog neophodnog za uspješnu obranu grada i kakvu takvu normalizaciju života stanovnika. Pripadnici Odreda su gliserima prevozili i ranjenike te branitelje koji su iz svih krajeva Hrvatske dolazili pomoći obrani Dubrovnika. Plovilo se uglavnom noću, krećući se velikom brzinom samo nekoliko metara od obale, ne razmišljajući o vremenu i uvjetima na moru, kao ni broju neprijateljskih patrolnih brodova i bunkera duž cijele obale. Odred naoružanih brodova je bio žila kucavica koja je tijekom opsade Dubrovnika grad i njegove izmučene branitelje i žitelje održavala na životu.

Branitelji Dubrovnika, Odred naoružanih brodova

Tijekom djelovanja pripadnici Odreda prešli su 52 tisuće nautičkih milja, prevezli oko 6 tisuća vojnika i civila, dvije stotine ranjenika, te prenijeli više od 2 tisuće tona raznog tereta: oružja, streljiva, goriva, hrane i lijekova. Odred nije izgubio niti jedan brod iako je primio bezbrojne pogotke prilikom proboja neprijateljske blokade.

Posebno bitnu ulogu ova je postrojba imala u obrani elafitskog otočja koje je osim domicilnog stanovništva bilo naseljeno i izbjeglicama i prognanicima, a na stalnoj meti JNA. Tijekom izvršavanja brojnih zadaća poginulo je 5 pripadnika Odreda naoružanih brodova Dubrovnik, od ukupno 117 koliko ih je ova postrojba brojala.

Dubrovnik će se uvijek sjećati hrabrih pripadnika Odreda naoružanih brodova i nikada neće zaboraviti ni one koji su izgubili svoje živote tijekom Domovinskog rata: Miljenka Bratoša, Gorana Gojkovića, Đura Raguža Kanadera, Matka Soče i Zdenka Zorića.

Unatoč hrabrosti i požrtvovnosti, nijedan pripadnik ONB-a nije dobio časnički čin ni ratno odlikovanje.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button