Kultura

Obrana od tzv. čobanske invazije: Gradonačelnik Pule zabranio turbofolk koncert, najavio i Osijek

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić zabranio je koncert koji je trebao biti održan 25. ožujka u pulskom Domu sportova jer nije zadovoljan vrstom glazbe koja se trebala tamo svirati.

Slika: Filip Zorčić, gradonačelnik Pule (nezavisni kandidat). Osnovnu školu završio je u rodnom Splitu, a potom i srednju nadbiskupijsku klasičnu gimnaziju don Frane Bulić Split, kao sjemeništarac. Diplomirao je 2005. godine na Filozofskom fakultetu u Puli, tada pod Sveučilištem u Rijeci, a u siječnju 2021. doktorirao na Filozofskom fakultetu u Splitu / Foto: wikipedija

Naime, trebali su nastupiti Duško Kuliš, Dragan Kojić, Ana Bekuta i Zorana Mićanović, glazbenici koji njeguju glazbu u rasponu od narodne do folk i turbo folk glazbe. Koncert je organizirala promocija Hiljadarka, koja je za to s Pula sportom već dogovorila zakup dvorane za 25. ožujka.  

Ali kad je za koncert saznao Zoričić – sve je otkazano.

“Iako je cijeli tim Hiljadarke bio jako entuzijastičan za ovaj koncert, nismo mogli promijeniti odluku gradonačelnika Pule, gospodina Filipa Zoričića, koji je odlučio da “u javnim prostorima neće biti turbo folk glazbe”, ističu iz Hiljadarke, pokazujući SMS prepisku iz koje se vidi da je Zoričić zabranio koncert upravo zbog toga što je riječ o takvoj vrsti glazbe, prenosi Glas Istre.

Slika: pišu iz Hiljadarke, da se koncert premješta u Osijek, no u međuvremenu je danas na svom Facebook profilu gradonačelnik Osijeka, Ivan Radić objavio: “..kako neke granice treba postaviti…” i “Zaključno, koncert koji je postao predmet rasprave neće se održati u gradskom prostoru Osijeka” / Foto: Facebook

Neće Hiljadarka proći ni u Osijeku?

Na ove najave se oglasio danas i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić čiju objavu prenosimo u nastavku:

Kao gradonačelnik, apsolutno podržavam reakciju kolege gradonačelnika Pule. Kako sam već napomenuo, svjestan sam da ova odluka otvara rasprave kako donositi odluke što dozvoliti, a što ne, kako u tim odlukama izbjeći subjektivni utjecaj osobnih afiniteta i slično. Sva ta pitanja – stoje. I možda sada nemamo sve odgovore, ali imamo odgovor što ne želimo.

Osijek je srednjoeuropski grad koji ima naglašenu europsku dimenziju, grad koji se intenzivno razvija u pravu slavonsku metropolu, grad koji ima najveću kulturnu manifestaciju Istočne Hrvatske u vidu Osječkog ljeta kulture koja dokazuje kako kultura i umjetnost savršeno pristaju gradu na Dravi.

Velebit podcast: Kako se pomoću ‘cajki’ uništavaju mladi hrvatski ljudi? Je li akcija cajkaškog razbijanja hrvatske omladine smišljeni plan?

Osijek je također grad koncerata, zabave i druženja. Iako nisam mislio kako će se u prioritetima koje dnevno obavljam naći i pitanje tko će najmiti dvoranu za koncerte, neke granice treba postaviti.

Odluka o neodobravanju organiziranja koncerta tzv. turbo folka u gradskoj dvorani povlači različite rasprave o tome gdje i kako povući granicu. To ne znači da tu odluku – ne treba donijeti. Iz medija saznajem kako je naš grad predstavljen kao zamjenska, ali sigurna opcija za organizaciju turbo folk koncerta (iako, za ovu temu manje važno, ugovor s dvoranom nije potpisan). S obzirom na to identitet grada koji razvijamo i kojem stremimo, ovakva „promocija“ zasigurno nije pravi i željeni put koji podržavam. Ne želim utjecati na to što će tko privatno slušati, ali smatram kako treba biti selektivan u odabiru sadržaja koji se nudi u javnom i gradskom prostoru. Taj sadržaj treba biti usklađen s vizijom razvoja i pozicioniranja grada u budućnosti.

Zaključno, koncert koji je postao predmet rasprave neće se održati u gradskom prostoru Osijeka. Motiviran ovom situacijom, svom timu dat ću u zadatak da promisle o kriterijima kojima će se u budućnosti voditi prilikom dogovora sadržaja u javnom prostoru, a koji će biti usklađen s vizijom moderne, urbane srednjoeuropske metropole koju gradimo.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
www.glasistre.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button