Zanimljivosti

Nije šala! Novi Zeland uvodi porez na kravlji ”prdež”

Ljevičarska vlada Novog Zelanda u utorak je predložila oporezivanje plinova koje životinje stvaraju podrigivanjem, predenjem i mokrenjem kao dio plana za regulaciju poljoprivredne proizvodnje i “borbu protiv klimatskih promjena”.

Laburistička administracija na čelu s Jacindom Ardern, bivšom predsjednicom Međunarodne unije socijalističke mladeži, tvrdila je da će ono što je nazvala poljoprivrednim porezom biti prvi u svijetu i da bi poljoprivrednici trebali moći nadoknaditi troškove jednostavnim naplaćivanjem potrošačima više za svoje proizvode.

“Niti jedna druga zemlja na svijetu još nije razvila sustav za određivanje cijena i smanjenje poljoprivrednih emisija, tako da će naši poljoprivrednici imati koristi od toga”, rekla je Ardern.

“Smanjenje emisija pomoći će novozelandskim poljoprivrednicima ne samo da budu najbolji na svijetu, već i najbolji za svijet.”

Plan uključuje oporezivanje metana koji emitira stoka i dušikovog oksida koji se uglavnom emitira iz urina bogatog gnojivima – što zajedno navodno doprinosi otprilike polovici ukupnih emisija Novog Zelanda. Poljoprivrednici su brzo osudili prijedlog, koji će biti uveden 2025. godine.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
tribun.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button