Vijesti

Napeto u BiH :Dodik poručio ”lažnom visokom predstavniku” da njegovu nijednu odluku neće prihvatiti

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt danas je priopćio kako je donio odluke o poništenju Zakona kojim se ukida obaveza objavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske i Zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske, a koje je usvojila Narodna skupština tog entiteta.

Nakon što su, kako je kazao na konferenciji za medije, politički predstavnici pokušali ugroziti vladavinu prava i tako stvoriti pravni kaos, odlučio je da donese još nekoliko odluka. “Odlučio sam da zakon kojim se ukida obaveza objavljivanja odluka Visokog predstavnika u BiH u Službenom glasniku RS neće stupiti na snagu, a sva procedura donošenja tog zakona je sada završena”, kazao je Schmidt.

On je također nametnuo izmjene Kaznenog zakona BiH. 

– Te izmjene će se odnositi na radnje kojima se narušava ustavni poredak zemlje, BiH, i tretirat će se kazneno djelo, a tužitelji će poduzimati potrebne aktivnost. Oni koji ugrožavaju Ustavni poredak moraju biti procesuirani i oni će snositi posljedice za svoje postupke – rekao je Schmidt.

Odluke stupaju na snagu odmah nakon objavljivanja na stranici OHR-a. 

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je danas u Bratuncu da neće prihvatiti nijednu odluku Christiana Schmidta kojeg je opet nazvao “lažnim visokim predstavnikom”.

Poručio je da Schmidt nije legalan.

– Baš danas kad Srbi obilježavaju veliko stradanje, Schmidt je najavio konferenciju za novinare da kao donese neku odluku – naveo je Dodik.

Ponovio je da RS neće prihvatiti nikakve “kazne” a već je ranije kazao i kako će RS izaći iz BiH “bude li na to prisiljena”.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button