Kultura

Medvedgrad – obnovljena turistička atrakcija Zagreba otvorena

Povijesne knjige će vam kazati i ovo: »Medvedgrad je stara utvrda sagrađena u 13. stoljeću nakon provale Tatara na jugozapadnom obronku Medvednice na visini od 593 m. Utvrdu Medvedgrad je dao sagraditi oko 1250. godine zagrebački biskup Filip na padinama Medvednice. Svrha joj je bila obrana Kaptola i biskupskih posjeda. Medvedgradska je tvrđava teško oštećena u potresu 1590. godine pa su je 1602. napustili njezini posljednji stanovnici.«, objavljuje Novilist.hr.

Bliža i dalja rodbina morala bi znati da je na Medvedgradu Oltar Domovine, spomenik palim hrvatskim vojnicima u Domovinskom ratu. Postavljen je on, uz djelomično obnovljenu utvrdu, po ideji prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, da bi polako predsjednička ideja da tu strani državnici odaju počast Republici Hrvatskog sve više kopnjela. No, čini se da je vrijeme da nam Medvedgrad konačno bude konkretnije na pameti, da svoje posjete metropoli, Sljemenu, Medvednici ravnamo baš prema ovoj utvrdi koja će 22. listopada otvoriti širom vrata i pokazati svima učinke trogodišnje obnove.

Zove se to sada Centar za posjetitelje, a zapravo je sjajno obnovljena utvrda s intrigantnim muzejskim postavom i onom obnovljenom Južnom kulom s koje je Zagreb poslastica na dlanu, i s koje pogled puca sve tamo do Slovenije. Medvedgrad za 21. stojeće, reklo bi se.

Medvedgrad iz zraka:

Fenomen šume

Smješka se na to samozatajno Marina Popijač, ravnateljica Javne ustanove Park prirode Medvednica. Umjesto velike priče bit će bolje da mi krenemo stazama kojima je malo tko do sada koračao, po novom i obnovljenom Medvedgradu, a ravnateljica će nam usput kazivati sve što je bitno. Za početak recimo to da Medvedgradom od 2010. godine upravlja Javna ustanova Park prirode Medvednica.

– Naš Park proglašen je prije četrdeset godina zaštićenim područjem u kategoriji parka prirode zbog fenomena šume i šumskih zajednica i veličine je gotovo 18 tisuća hektara. Rasprostire se na Grad Zagreb, Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju. Šume Medvednice spuštaju se gotovo do samog središta Zagreba. Osim mira i zelenila, ova planina obiluje bogatim i raznolikim životinjskim svijetom, te posebnostima kao što su Šumska staza Bliznec za osobe s invaliditetom, špilja Veternica, srednjovjekovni rudnici Zrinski i Francuski rudnici, Sljemenska kapelica, 500 Horvatovih stuba… – kazuje Popijač.

Obilazak počinje u Južnoj kuli. Zamisao je da je »cesta« kojom se postavom hoda jednosmjeran, da je protok ljudstva brži, a prvo na što se nailazi u ulaznom dijelu što vodi prema etažama je raspored biljnih vrsta, šumskih zajednica, s obzirom na to da je Medvednica proglašena Parkom prirode baš zbog fenomena šume. Na zidu tako ilustracije vrsta drveća koja možemo vidjeti na Medvednici. Kreće odmah i interaktivna priča, recimo pčele, leptirići kojih ima na Medvednici što ‘lete’ kad ih se dotakne, taman da se oni najmlađi posjetitelji u čas zaintrigiraju i zabave.

– A tu su i naše orhideje na livadnim staništima, naši kaćuni. Naravno, ne otkrivamo baš lokaciju zato što je eto, zaštićene vrsta – pojašnjava nam Popijač.

Interaktivna »Ljekaruša«

Put vodi dalje, a na ulazu u središnji dio kule dočekat će vas, i to bome prodornim glasanjem, gavran!

– Tu možete vidjeti »Ljekarušu«, kako je nazivamo, koja je interaktivna – veli Popijač.

– Knjižica za čaranje i bračne savjete. Hm, to meni treba, ako već nisam zakasnio – mrmlja sebi u bradu novinar.

Na ekranu se knjižica lista, a u njoj i magijski zapisi i recepti, baš kao i molitve. Mogli bi tu posjetitelji dolaziti i po samopomoć, misli novinar, ali to mudro prešućuje. Zato će doma bogatiji za isprintan recept za neke od ‘magičnih’ čajeva, poput onog od koprive ili crne bazge. A kad se pak podno gavrana digne jedan od poklopaca, ispod njih je svega, i tekst i zvučni zapis koji, recimo, uči da su prema legendi, srednjovjekovne vještice koje bi primijenile opasnu čaroliju za nevidljivost lako mogle nastradati. A kad bi nevidljiva vještica pala na tlo, više je nitko ne bi mogao pronaći, pa je lako mogla umrijeti sama na šumskome tlu. I na tim mjestima bi, kaže legenda, još dugo nicale jarko crvene gljive zvane vještičje srce, jer su jedino one mogle razgraditi suho i žilavo srce mrtve vještice!

Medvedgrad iz blizine:

K’o da si dron

Idemo dalje, na vrh kule.

– Vauuuu! – otelo se novinaru.

Pogled je spektakl, i kad ga ‘baciš’ u daljinu, i kad s visoka k’o da si dron kakav, pogledaš Oltar Domovine, rad Kuzme Kovačića. A kad baciš oko kroz teleskope postavljene u dva kuta kule ne da vidiš dalje i bistrije već ti teleskop ispiše i lokacije znanih gradskih toponima pa još očita koliko si od njih daleko i u kojem smjeru vam je ići. A vidiš i da se sve oko utvrde očistilo, sve je uredno. Samo, treba se na kulu i popeti.

– Recite vi meni, koliko ste se puta vi popeli na vrh kule u ove tri godine koliko je obnova trajala – provociramo ravnateljicu.

– Danas četiri puta – prihvaća šalu ona.

Tu na visini, na čistome zraku, dok pogled puca na daleko i na zeleno, nekako je na red došlo i pitanje koliko je koštala obnova duga tri i pol godine, ta rekonstrukcija starog grada Medvedgrada u novi Centar za posjetitelje sa svim dodatnim sadržajima.

Foto Davor Kovačević

– Cijeli projekt je koštao 37 milijuna kuna, ali to nije uključivalo samo rekonstrukciju Medvedgrada i muzejski postav, već je tu i drugih stvari – naglašava Popijač.

Lista tih drugih stvari je impresivna, a oni koji ‘žele znati više’ mogu nešto pročitati u okviru podno glavnog teksta. Lista je takva da je dvoje ljudi trebalo zaposliti na projektu kroz vrijeme njegova provođenja, a sada će se otvoriti i nova radna mjesta. Pitamo ravnateljicu s čim su se oni koji su projekt vodili kroz realizaciju ponajviše namučili.

– Najviše smo se namučili s tim da dobijemo sve dozvole – iskreno će Popijač.

Tako je jedna od zahtjevnijih etapa bila ona postavljanja grijanja i hlađenje u objektu. To, naime, nije bilo obuhvaćeno prethodnim projektom, a bilo je nužno s obzirom na velikih devet milijuna kuna utrošenih na multimediju. Pojednostavljeno rečeno, pustiti skupu tehniku da se pati na vrućini i zimi bilo bi glupo, ali uvjeriti sve dionike da multimediji trebaju optimalni uvjeti, dobiti dozvole i zaslužiti financije i razumijevanje za novo ‘kopanje’ bila je procedura duga šest mjeseci. Zato je sada tu prostor ugodan za šetnju i ljeti i zimi, i multimedija na najvišoj razini.

Šumsko »podzemlje«

Silazimo s kule, put vodi dalje, a dok silazimo pitamo ravnateljicu i očekuje li veliki interes posjetitelja nakon 22. ovog mjeseca. Ona na to kaže kako je pala odluka da se ulaznica ne naplaćuje do 1. studenog, s obzirom na to da do kraja listopada traje akcija Mjesec hrvatskog turizma. Putem na zidovima spomen mnogih od onih preko 150 različitih vlasnika utvrde, tu je i viteška oprema, pa nauk od Barbari Celjskoj, koja je prema podanicima bila poprilično opaka… A što sve multimedija zna i može lijepo se vidi u »Začaranoj šumi«. Gdjekoji pritisak na pravi gumb i eto srne koja naginje glavu put žbunja, ptičica koje se glasaju i lete zidom, kukaca, gmazova. žaba, lisca… Pogledate sve, poslušate sve i odigrate kviz da provjerite što ste naučili. Ima šuma i svoje ‘podzemlje’. Tu se uči sve o šišmišima, toj amblematskoj životinji Medvednice, starom stanovniku špilje Veternice. Nudi se tu i prigoda za dobar selfie ili fotografiju, ako uglavite glavu između šišmiševih krila pa u ogledalu pogledate koliko ste super junaku s Medvednice nalik. Puno je u postavu podataka, ili to prosječan novinar-posjetitelj zapravo o Medvednici zna malo!?

– Velika je koncentracija podataka. Došli smo do zaključka da bi nam za provedbu edukacije i interpretacije uz stručno vodstvo obilazak morao trajati minimalno dva sata. Pa ćemo vidjeti s posjetiteljima kakav im oblik obilaska najviše odgovara, s pauzama ili bez njih – kaže Popijač.

– Sada se nalazimo u Malom – istočnom palasu i tu se nalazi stalna muzejska izložba »Tajne drvene planine« koja se sastoji od kazališta sjena i srednjovjekovne smočnice. Kazalište sjena prikazuje scena mitove i legendi vezanih za Medvedgrad, ali neću vam otkriti sve, jer nam smisla ako vas ne iznenadi – smješka se ravnateljica.

A ne da te iznenadi kad, recimo, zidom progmiže golem gmaz, ili kad coprnice zapjevaju oko kotla s vradžbinama, nego se bome i trzne čovjek malo. Mistično, uz priču vodiča bit će impresivno, ima tu i sjene koje daju na optimizam i veselje kako to u prirodi, u životu i jest. Pravi smiraj donosi zato smočnica s delicijama. Tu je i ekran sa starim recepturama, a u oči upade onaj s bakalarom iako je s vrhnjem. Inače, što se onog naknadno uvedenog grijanja tiče, decentne radijatore obložene u drvenu oblogu izradili su hrvatski majstori. A što se onih coprnica od sjene tiče, lijepo su se vezala uz podatak da je Park šuma Medvednica isključivo do sada ravnateljice imala.

Potres, požar, obnova

Unutra utvrde je i kapelica Svetog Filipa i Jakova kojoj je promijenjen za obnove krova, a skočite li preko puta unutra zidina eto vas u suvenirnici sa suvenirima rađenim u nas specijalno za ovu prigodu i svrhu, evo nas pred multifunkcionalne dvorane predviđene za razna događanja te nas evo u središnjem dijelu gdje je postavljen interaktivni izložak makete Medvedgrada s projekcijom koja prikazuje izgradnju i obnovu Medvedgrada te događaje koji su uslijedili – potres, požar, obnova – uz popratnu naraciju na hrvatskom i engleskom jeziku.
Elem, teško je na papir prenijeti sve što obnovljen Medvedgrad ima, baš kao i emociju što je u posjetitelju budi. Mislilo se tu na sve, pa i na Janicu i Ivicu Kostelić koji uistinu jesu Sljeme i Medvednicu učinili svjetski znanim. Tu je i fotografija ono malo kamena što je od Medvedgrada tu bilo prije nekih sto godina. Valja, naime, znati da tek 70-ih godina prošlog stoljeća kreću tu istraživanja i revitalizacija utvrde. Sada se, zato, komotno da kazati ona ‘prigodna’ rečenica da su Zagreb i Hrvatska dobili novi interaktivni Centar koji Zagreb i Park prirode Medvednica stavljaju na novu mapu svjetskih prirodnih i edukativnih destinacija za budućnost. Jer i jest to tako.

– Čovjeku iz Rijeke sada se itekako isplati doći na Sljeme zbog Medvedgrada – kažemo.

Opet se smješka ravnateljica, ali ne zaboravlja istaknuti kako, osim tri uređena medvedgradska objekta, Medvednica nudi i štošta drugo. Treba samo prošetati!

U rekonstrukciji sudjelovalo više od 200 stručnjaka

U zahtjevnoj višegodišnjoj rekonstrukciji sudjelovalo je više od 200 stručnjaka, arhitekata, građevinara, dizajnera i drugih kreativaca. Obnovljene su zidine, popločeni prilazi obogaćeni su informativnim edukativnim pločama, postavljena je nova vanjska rasvjeta i urbana oprema te je kompletno renovirana unutrašnjost.

Unutar kompleksa u unutarnjem dvorištu uređen je prostor za postavljanje pozornice i tribina za potrebe raznih programa, radionica, manifestacija. Uređeni su i obnovljeni svi prateći sadržaji i provedeni zahvati koji su nužni radi unapređivanja funkcionalnosti i tehničkih uvjeta, a odnose se i na ugostiteljski dio. Uvođenjem telefonije i interneta, te free hot spota za posjetitelje, osigurano je suvremeno funkcioniranje Centra za posjetitelje Medvedgrad. U proteklom razdoblju su provedene i završene usluge u svrhu Poboljšanja upravljanja sportsko-rekreativnom i sigurnosnom funkcijom Parka prirode Medvednica i Centra za posjetitelje Medvedgrad, obnovom i obilježavanjem osam biciklističkih ruta.

Medvedgrad,

U sklopu Projekta izrađeni su dokumenti za poboljšanje upravljanja sportsko-rekreativnom i sigurnosnom funkcijama Parka i Centra za posjetitelje Medvedgrad, te je u okviru toga napravljena Strategija razvoja biciklizma s pripadajućim akcijskim planovima, Studija za upravljanje posjetiteljima, Priručnik za upravljanje Centrom za posjetitelje Medvedgrad i sigurnosni elementi za Park prirode koji podrazumijevaju opremu za spašavanje i izradu priručnika o postupanju. Dodani su i oplemenjeni sadržaji koje se odnose na Edukaciju i interpretaciju kroz raznovrsne promotivne materijale. Brendiran je Centar za posjetitelje Medvedgrad i provedena je Prilagodba postojeće knjige standarda za potrebe biciklističkih staza projekta. U prostoru Parka na više lokacija postavljeni su brojači posjetitelja, nabavljeno je osam električnih bicikala, te su dizajnirani i izrađeni suveniri i radna odjeća za buduće zaposlenike Centra za posjetitelje Medvedgrad. Na ulazu je postavljena nova kućica za prodaju ulaznica s pješačkim barijerama u koju je uveden novi e-ticketing sustav za prodaju ulaznica.

Provedena je i Medijska promidžba projekta, te Online promocija i marketing. Centar za posjetitelje dobio je i vlastitu web- stranicu. Dodatni sadržaj Centra sadrži i posebnu ponudu za djecu, što uključuje dva edukativna programa s pripadajućim interaktivnim dječjim igračkama i mozgalicama koje će omogućiti zabavno učenje o prirodnim i kulturnim vrijednostima Parka prirode Medvednica.

Kompleksan sadržaj na interaktivan način

Muzejski postav u južnoj kuli djelo je Clinica Studija.

– Bio nam je cilj prezentirati jedan bogat, kompleksan sadržaj na interaktivan način kako bismo ga približili publici i pomogli im da ga savladaju, a ujedno pokazali sve te zanimljivosti koje ljudi, pogotovo iz Zagreba, svaki dan gledaju, a zapravo jako malo o tome znaju.

Potrudili smo se da prikažemo neke stvari koje je možda i teško, gotovo nemoguće vidjeti pogotovo kad je riječ o životinjskim vrstama. Htjeli smo podići svijest o tome da su priroda i okoliš, koji su tu blizu Zagreba, užasno bitni, bitni za samo preživljavanje čovjeka na kraju krajeva – kazao nam je Vedran Kasap, iz Clinice. Njegova kolegica Ozana Ursić ističe kako se projekt radio dosta dugo.

– Uključen je bio cijeli tim ljudi uz nas, sadržaj se u više navrata i osmišljavao i revidirao, birale su se teme koje su najzanimljivije i mediji koji će to najbolje prenijeti na zanimljiv način – ističe Ursić.

Izazova je, kažu, bilo puno. Cijela je građevina pod zaštitom i svaki tip tehnologije koji se uvodi u takav tip građevine sam po sebi je izazov.

– Ono na što smo ponosni je da smo uspjeli na suvremen način prenijeti bitne karakteristike koje se tiču same Medvednice i, čini mi se, na dobar način približiti sve to publici koja je više-manje redovita u prirodi, a jako malo o njoj zna – ističe Kasap.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button