Zanimljivosti

Koliko rad klime doprinosi povećanju potrošnje goriva?

Pred nama je nekoliko mjeseci nemilosrdnih ljetnih vrućina koje unutrašnjost svakog automobila lako pretvore u “pećnicu” u kojoj se temperature lako penju na više od 40 stupnjeva. No, vrućine u automobilima, na sreću, većini vozača danas nisu veliki problem. Naime, više od 80% automobila u Hrvatskoj imaju ugrađen klima uređaj. Međutim, klima uređaj treba energiju, što dovodi do povećane potrošnje goriva. 

Nije dobro dramatično snižavati temperaturu, ali i putovanje kada je u kabini 32, 33 stupnja postaje iznimno zahtjevno za vozača i putnike. S kapljicama znoja eksponencijalno raste nervoza…

Klima-uređaj automobila sastoji se od kompresora, kondenzatora, ekspanzijskog ventila i isparivača. Kompresor je remenom povezan s rotacijom motora i da bi ispunio svoju zadaću potrebna mu je mehanika automobila, a time dolazi i do povećanja potrošnje goriva.

Što su veći zahtjevi, viša temperatura vani/niža u kabini, raste potreba za hlađenjem pa će i potrošnja goriva biti veća, piše HAK Revija.

Raspon povećanja potrošnje kreće se između 5 i 20 %. U modernim klima-uređajima kompresor se isključuje kada dostigne zadanu temperaturu, odvajajući se od motora, što smanjuje potrošnju.

Klima uređaj radi na principu sposobnosti rashladnog fluida da prima i otpušta znatne količine topline kad mijenja agregatno stanje, iz tekućeg u plinovito i obratno…

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button