Gospodarstvo

Koliko ministar gospodarstva ”tć” zna o gospodarstvu?

Ministar Ćorić(tć) je danas u emisiji “U mreži prvog” rekao čitav niz sramotno netočnih tvrdnji za jednog ministra gospodarstva. Pa da izdvojimo nekoliko:

tć: “I gospodin Novotny i Hajdaš Dončić su propustili naglasiti u ovoj analizi trendova u hrvatskoj ekonomiji da smo mi 1995. već bili na začelju u odnosu na ove zemlje koje ste spomenuli.”Fakt: Većina zemalja srednje i istočne Europe nas je prestiglo tek nakon 2008. godine. Dakle, Domovinski rat nas je sigurno unazadio, ali nije kriv za to što smo na začelju jer prije 15 godina nismo bili na začelju.

tć: “Onog trenutka kada naša vanjsko trgovinska bilanca ne bude u minusu u kakvom je već godinama, kad taj minus značajno smanjimo proizvodnjom dobara i usluga koje nam tu mogu pomoći, tek tada nam će se otvoriti perspektiva za sve ono lijepo.”Fakt: Naša vanjskotrgovinska bilanca već godinama nije u minusu (izuzev pandemijske kad nije bilo turizma). Ministar vjerojatno ne zna razliku između vanjskotrgovinske bilance i robne razmjene. Izvor: http://web.efzg.hr/repec/Chapters/chapter18-09.pdf

tć: “Drugi moment koji je neizmjerno bitan je onaj trenutak kada shvatimo da se naš ljudski potencijal ne može trošiti u rentijerstvu, odnosno uslugama gdje se kontinuirano već desetljećima troši, jer je to linija manjeg otpora.”(…)“Pri čemu, moram naglasiti da imamo sreću i prokletstvo da imamo velik udio sektora usluga, odnosno turizma, u BDP-u. Pojedinci od toga neće odustati jer je lukrativno” Fakt: Ljudski potencijal se “troši” tamo gdje je veći povrat na ulaganje. Zbog ljudi poput ministra Ćorića drugi sektori nisu konkurentni kao turizam. Dakle, nije problem što je turizam jak, nego što drugi sektori nisu, uglavnom krivnjom države.

tć: Na pitanje kakva mu je vizija za Hrvatsku nakon sedam godina, odnosno nakon financijske injekcije EU, Ćorić kaže da se ne trebamo uspoređivati niti s Njemačkom, niti s Češkom. “Ne trebamo se uopće time zavaravati. Njemačka dostiže svoj standard preko 55 godina, odnosno 65 godina, od Drugog svjetska rata na ovamo, činjenicom da je funkcionirala kao tržišna ekonomija svo ovo vrijeme. I činjenicom da je mentalni sklop nešto drugačiji”, objašnjava Ćorić. Fakt: Njemačka je 30 godina nakon što je sravnjena sa zemljom u II. svjetskom ratu bila jedna od najrazvijenijih zemalja Europe. Mi smo bili bolje “plasirani” među EU zemljama 15 godina nakon rata nego 30 godina nakon rata.

tć: “Da, možemo dosegnuti zemlje srednje Europe u sljedećih 10 do 15 godina.”Fakt: Prema Nacionalnom planu oporavka je ova vlada predvidjela da 2030. godine dođemo na razinu Slovenije iz 2019. godine.

Sad stvarno, da čovjek ni nakon 5 godina u vladi ne zna ni tako osnovne stvari?!

cijelu emisiju možete pogledati na dolje navedenom linku:

https://www.facebook.com/watch/live/?v=2556552661317766&ref=watch_permalink&t=0

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button