Zanimljivosti

Kardinal Puljić: ‘Napredni’ su danas oni koji lažu, oni su u prvim redovima, na naslovnicama tabloida, televizijama“

U drevnom Gospinu svetištu Vrhbosanske nadbiskupije u Komušini, na uočnicu Velike Gospe, 14. kolovoza svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić, objavljeno je na portalu Nedjelja.

Prije mise molitvu krunice pred Gospinom slikom predmolio je kardinal Puljić. A uoči mise, vjernički puk te napose kardinala Puljića pozdravio je župnik i čuvar svetišta preč. Boris Salapić.

Na početku propovijedi vrhbosanski nadbiskup kazao je kako je već ustaljeno da se vjernici, štovatelji Majke Božje nađu na uočnicu u drevnom svetištu Vrhbosanske nadbiskupije. „Mnoge je povukla ljubav prema zavičaju, neke zavjet… A sve nas je okupila Nebeska Majka, u njezinoj školi trebamo učiti kako Boga moliti i kako Boga voljeti“, naglasio je propovjednik, dodavši kako je prevažno doći k Njoj, očistiti srce od svakog zla, od svakog grijeha.

Kardinal Puljić: “U komunizmu je bilo malo radi malo kradi”

Kardinal Puljić: "U komunizmu je bilo malo radi malo kradi"

Nakon toga, kardinal se referirao na aktualnu situaciju u društvu te se prisjetio kako ga je stanoviti međunarodni poklisar na početku rata pitao kako je bilo u komunizmu? „Odgovorio sam mu, bila je parola. Snađi se! Na što je prevoditelj kazao kako je to teško prevesti. Pa sam dodao: ‘Bilo je malo radi, malo kradi’.

I danas je tako – ‘snalažljivi’ vladaju. Ljudi se izdižu iznad Boga. Ni mi u Crkvi nismo izuzetak“, kazao je kardinal, upozorivši kako je nužno vratiti se Bogu. „Umjesto optimizma vlada fanatizam. Danas sam u Sarajevu svjedočio tom fanatizmu na tzv. Paradi ponosa“, naglasio je, dometnuvši kako je danas prevažno vratiti se k sebi. „Kao da čujem Božji glas: Čovječe, gdje si“, rekao je kardinal Puljić, upozorivši kako je nužno sačuvati načela vjere i načela morala.

„Ja bih, valjda, trebao šutjeti što nas nema, što nam se ne daju vratiti. Kako, Bože, govoriti čovjeku da se ne boji… Uspjeli su nam zavičaj ogaditi. Zamislite?! Zato želim ovdje kod Majke naći sebe, naći korijene vjere… Međutim, nije lako plivati protiv struje. ‘Napredni’ su danas oni koji lažu, oni su u prvim redovima, na naslovnicama tabloida, televizijama“, upozorio je kardinal.

„No, ne smijemo biti kukavice jer smo djeca Božja. Nemojte da nas se potomci srame zato što im nismo uspjeli prenijeti ljubav Majke prema svome Sinu“, zaključio je propovijed vrhbosanski nadbiskup.

Nakon mise upriličen je blagoslov nabožnih predmeta. Ovogodišnjoj proslavi Velike Gospe u Komušini prethodila je duhovna priprava kroz devetnicu.

U Komušini se osim hodočašća za Veliku Gospu održavaju još dva: jedno u posljednjoj nedjelji svibnja kao hodočašće mladih Vrhbosanske nadbiskupije, i drugo krajem listopada kao hodočašće okolnih župa. U župi stalno živi samo nekoliko stotina vjernika.

Gospina se slika prvi put spominje 1779., i samo je dva puta duže vremena izbivala iz župe. Prvi put 1888. za vrijeme restauracije u Grazu, a drugi 1992. kada su srpski ekstremisti protjerali sve katolike i razorili župnu crkvu. Slika je 1996. vraćena iz Hrvatske u Žepče, a 1999. u Komušinu, prenosi Ika.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button