Crna kronika

IN MEMORIAM: U 74. GODINI PREMINUO FRANJO VLADIĆ KULJE

Danas smo primili tužnu vijest da nas je u 74. godini napustio Franjo Vladić Kulje, jedan od najboljih mostarskih nogometaša svih vremena.

Rođen 19. listopada 1950. godine u Mostaru bio je član zlatne generacije FK Velež iz sedamdesetih godina, a u dresu mostarskog kluba proveo je praktički cijelu karijeru uz dvije sezone u kojima je bio igrač grčkog AEK-a.

Dres A reprezentacije Jugoslavije oblačio je 24 puta – debitirao je 1972. protiv Engleske (1:1) na Wembleyju kada je postigao i prvi od tri pogotka, dok je posljednju utakmicu odigrao pet godina kasnije protiv Meksika (1:5).

Inteligentan, profinjen tehničar, majstor duga pasa i driblinga. Bio je mozak momčadi i začetnik svih akcija, često su ga zvali »poslovođa«. Šta zamisli napravi, a nitko nije znao što Kulje zamisli jer je bio majstor vica, improvizacije, lucidnosti.

Za njega je legendarni trener Vlatko Marković kazao kako “za vrijeme cijele utakmice Franjo Vladić sve je kompujterski držao u svojoj glavi. Takav nogometni dragulj, do dana današnjeg, nije se pojavio na ovim prostorima”.

Odmah nakon obnove djelovanja uključio se u rad HŠK Zrinjski Mostar, u sezoni 1995./1996. bio je glavni trener prve momčadi, kasnije asistent Žarku Barbariću i Blažu Sliškoviću, dok je dugi niz godina imao ulogu skauta u školi nogometa.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button