Kultura

HRVATI prije 7. stoljeća – Tisućljetna prisutnost Hrvata na euroazijskim prostorima

Povijesne činjenice i zanimljivosti o Hrvatima prije dolaska na današnje prostore Domovine Hrvatske : – Početkom 20. stoljeća, preko 100 000 iseljenika iz okolice poljskog Krakova izjasnilo se Bijelim Hrvatima prilikom stupanja na američko tlo; dokazi za to se nalaze u američkim dokumentima.

– Majka pape Ivana Pavla II se smatrala Bijelom Hrvaticom. – Mnogi zapadni Ukrajinci (posebno Galičani) smatraju da porijeklom pripadaju plemenu Bijelih Hrvata; Dmytro Pavlyčko, ukrajinski pisac i političar, zaslužan za rano ukrajinsko priznanje Hrvatske, prigodom promocije knjige »Ukrajina-Hrvatska« u Zagrebu je pred mnoštvom sudionika uskliknuo: »Ja Bilij Horvat, Rusin ta Ukrajinec!« – U mnogim poljskim i ukrajinskim selima se i dan danas pričaju legende o starim Hrvatima, a mnogi Poljaci i Ukrajinci, posebice u ruralnim krajevima, još uvijek imaju sjećanje na svoje bjelohrvatske korijene. – Jedan od braće osnivača Kijevske Rusije, najstarije slavenske državne tvorevine, nosio je ime koje se, kroz lingvističke promjene, može dešifrirati kao Hrvat. – Poljički statut i zakonik Kijevska pravda, najvažniji srednjovjekovni dokumenti Hrvata i Ukrajinaca, iznimno su slični.

– Jedino Ukrajinci i jedan dio Hrvata govore ikavicom kojom su govorili i stari hrvatski banovi i kraljevi. – Najstarijim hrvatskim novcem smatra se novac Bijelih Hrvata, koji su kao moćan narod živjeli na području današnje Češke. Tamo su u X. stoljeću hrvatski kneževi Slavnikovići kovali svoj novac. Poznate su brojne vrste i inačice srebrnih senara Sobjeslava Slavnikovića (985.-995.) i njegova brata biskupa Vojtjeha Adalberta (982.-988. i 992.-994.). – 28. 9. 995. godine su Česi pod kraljem Boleslavom I. izvršili pokolj nad Hrvatima u gradu Libice nakon čega je od 10. stoljeća do danas geopolitički preostala samo južna jadranska Hrvatska omeđena Alpama, Jadranskim morem te rijekom Drinom. – Vikinzi su Bijelu Hrvatsku nazivali Krowataland. – O Hrvatima govori starogermanska predaja Hervarsaga. – Glavni grad države Bijele Hrvatske bio je grad Hrvat, tj. današnji Krakov u Poljskoj.

– Bijela Hrvatska je postojala paralelno s jadranskom Hrvatskom u vremenu 6. – 9. stoljeća uzduž gorja Karpata, kao zapadni preostatak kasnoantičke Velike Hrvatske koju su uništile provale Avara. – Prije Bijele Hrvatske postojala je Velika Hrvatska od 4.- 6. stoljeća pod vodstvom još neslavenskih Iranohrvata. – Poljski i češki znanstvenici, za razliku od ukrajinskih, uglavnom ignoriraju postojanje Bijelih Hrvata, koji se smatraju pretcima današnjih Hrvata. Prema povjesničaru Nevenu Budaku razlog tomu je: što u njihovim nacionalnim povijestima ne bi bilo popularno tumačenje da je u stvaranju srednjovjekovne državnosti Čeha i Poljaka sudjelovao netko drugi, pa možda i ti pradavni Hrvati, koji su živjeli na tom području. – Prema predaji, selidbu dijela Bijelih Hrvata na današnji prostor omeđen Alpama, rijekom Drinom i Jadranskim morem vodila su braća Klukas, Lobel Muhlo, Kosjenc i Hrvat te sestre Tuga i Buga. – Sve ove činjenice su dobro poznate stranim povjesničarima, no u Hrvatskoj se još uvijek prešućuju.

Etnogeneza Prahrvata – http://hr.metapedia.org/wiki/Etnogene…

Indoiranski Prahrvati – http://hr.metapedia.org/wiki/Indoiran…

Bijeli Hrvati – http://hr.metapedia.org/wiki/Bijeli_H…

Crvena Hrvatska – http://hr.metapedia.org/wiki/Crvena_H…

Velikaya Horvatiya – http://hr.metapedia.org/wiki/Velikaya…

Od pradomovine do domovine – http://www.posavski-vremeplov.com/zap…

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
YT Trpimir Šarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button