Zanimljivosti

Hrga: ‘Prozivali su Europu zbog neprihvaćanja burki, a sada je Zapad došao Istoku koji poručuje – poštujte pravila zemlje u koju dolazite’

Mirjana Hrga, bivša televizijska voditeljica, na društvenim mrežama redovito komentira aktualna društveno-politička događanja u Hrvatskoj i svijetu, pritom se ne libeći ni porječkati s neistomišljenicima. Ovoga se puta dotakla Svjetskog prvenstva u Katru i razlika između zapadnjačke i istočnjačke kulture.

“Nogomet radi ono što politika ne bi stoljećima. Donosi Zapad Istoku u njegovoj biti. Kada je 2013./2014. Istok krenuo Zapadu (val migranata prema Europi), borci za ljudska prava bili su šokirani krutošću Europe koja je odbijala prihvati hidžab, burke, nikab uz objašnjenje da ‘to nije u našoj tradiciji, da je riječ o nepoštivanju kulture u koju dolaze i sl. Gladni su, a ne jedu svinjetinu, klanjaju gdje stignu…’. Nevladine organizacije vrištale su zbog takvog ‘primitivizma zatucanih Europljana’.

Sada je Zapad došao Istoku. Plaže, more, sunce… idealno za razgolićene ljepotice u Katru. Nogomet. Idealno za pivo i otpuštanje svih kočnica. Ali – stop. ‘To nije nas stil života. Vi ste ovdje gosti. Poštujte pravila zemlje u koju dolazite.’ Zapad ponovno šokiran. Šokirani i oni koji su vrištali zbog primitivizma Europe nespremne da napravi dovoljno mjesta za različitosti. Eto, sad su jedni drugima pokazali. I ako ono što vrijedi za jednog, vrijedi i za drugog, nije strašno. Lekcija je zapravo odlična”, napisala je Hrga na Facebooku.

CRODEX.NET

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button