Domovina

Dosta je uništavanja stočara zbog turizma – Miletić će tražiti zakonsku zaštitu sela

Francuska je zakonom zaštitila selo. Ljudima su objasnili da na selu krava muče, ovce imaju miris, pijetao kukuriče, a pčele lete i njima seoski turizam cvjeta, a u Hrvatskoj se poljoprivrednike i stočare uništava, upozorio je u Saboru zastupnik Marin Miletić

Upućivanje u proceduru prijedloga zakona kojim bi se selo zaštitilo na najvišoj razini, a po uzoru na Francusku, najavio je saborski zastupnik Mosta, Marin Miletić.  

Sve, naglasio je, kako se ne bi događalo da zbog turizma odnosno kuća s bazenom, stočari moraju micati svoje životinje. Referirao se pritom na slučaj iz šibenskog zaleđa o kojemu je portal Agroklub prvi pisao. 

Ometaju turizam? U roku 90 dana zbog spornih par metara mora ukloniti 300 ovaca?!

Goranu Brkiću, naime, stiglo je rješenje komunalnog redarstva Grada Šibenika prema kojemu svome stadu od oko 300 ovaca treba pronaći novi dom jer susjedima, jednostavno rečeno – smrde. Odluka se temelji na komunalnom redu prema kojemu ih drži na nedozvoljenoj udaljenosti manjoj od 50 metara od najbližih stambenih i javnog objekta, ceste kroz naselje. 

“Francuska je zakonom zaštitila selo. Ljudima su plastično objasnili da na selu krava muče, ovce imaju miris, pijetao kukuriče, a pčele lete i njima seoski turizam cvjeta, a u Hrvatskoj se poljoprivrednike i stočare uništava“, upozorio je Miletić, prenosi HRT.

U Saboru se danas pričalo i o još jednoj temi na koju je opet prvi upozorio Agroklub. Željko Lenart (Klub HSS-a i RF-a) kritizirirao je novi pravilnik o određivanju područja s prirodnim i ostalim ograničenjima, a prema kojemu 58 jedinica lokalne samouprava gubi sredstva za potpore poljoprivrednicima.

“Izgleda da se u ovoj državi i dalje misli kako je bolje ne proizvoditi nego proizvoditi. Poljoprivrednici, zašto šutite dok vas se uništava“, pitao je. 

Uzvratila mu je Ružica Vukovac (NZ): Šute jer su na prethodnim prosvjedima završavali u kaznionicama i sudovima te plaćali skupe kazne. “Seljaci su u ovoj zemlji, nažalost, ubijeni“, rekla je.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button