Zanimljivosti

Copterpack: električni helikopter u rusaku?!

Još jedan proizvod na repertoaru se pojavljuje kao konceptualni CopterPack, električni ruksak helikopter sa samonivelirajućim autopilotom. Riječ ‘konceptualno’ može se upotrijebiti za opisivanje helikoptera s naprtnjačom jer je tim koji stoji iza proizvoda trenutno u fazi razvoja ovog vozila.

Foto: snimka zaslona YouTube

Kako je tvrtka otkrila o CopterPacku, on ima laganu konstrukciju zrakoplova izrađenu od saćastih ugljičnih vlakana. Tvrtka sa sjedištem u Australiji smatra da je jedinstvena značajka električnog helikoptera s ruksakom to što će se pilot, nakon što se navikne, osjećati kao da njegovo tijelo postaje dio zrakoplova, funkcionirajući kao jedno.

Dva rotora sa strane za Copterpack

CopterPack otkriva da je video test prvog leta (ovdje), omogućio dizajnerskom timu da ocijeni dinamiku leta i stabilizaciju letjelice u stvarnim okolnostima. Na temelju videa, CopterPack bi mogao imati dva rotora zakačena na opremu koju bi pilot sam nosio. Kaciga bi bila osigurana kako bi se spriječilo prodiranje oblaka prašine i oštrih predmeta u područje očiju pilota budući da bi, gledajući rotore, za propulziju mogli biti potrebni mlazni motori velike snage.

Čini se da su i rotori otvoreni, što znači da nema zaštitnih presvlaka na gornjem ili donjem dijelu kotača. Takav dizajn bi mogao predstavljati nepredviđenu opasnost, ali bi ga se svakako moglo doraditi, što je proizvođač u naravi i učinio drugom, naprednijom inačicom ovog proizvoda u videu dolje, objavljenom početkom kolovoza 2022.g.

12 OSOBNIH LETEĆIH VOZILA BUDUĆNOSTI:

Ono što Copterpack izdvaja od ostalih vozila, koje možete pogledati u video uratku ovdje, je:

  • jednostavan i provjeren dizajn i tehnologija rada (usavršena kroz proizvodnju dronova i ostalih bezposadnih letjelica);
  • praktičniji od dosadašnjih rješenja u smislu da nije potrebno imati posebno visoku fizičku spremu i sposobnosti (što neke letjelice zahtjevaju);
  • sami proizvod je nešto veći od običnog ruksaka, dok ostala rješenja predstavljaju daleko veće i zahtjevnije aparate.

Kao najveća prepreka komerijalizaciji ovakvih letjelica je zasada prilično velika ograničenost dometa i izdržljivosti baterija/energije.

U svakom slučaju, mora se odati priznanje ovim pionirima koji godinama riskiraju svoje živote, vrijeme, trud i znanje. Može se vidjeti stalan napredak jednostavnijih i ekonomičnijih rješenja, što iščekivanje budućnosti ovog načina prijevoza ljudi čini još uzbudljivijim.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button