Domovina

Branili smo Domovinu

HRT je počeo prikazivati serijal “Branili smo domovinu” u kojoj ne samo da progovaraju nego su i odlično portretirani hrvatski branitelji pripadnici nacionalnih manjina.

Ustavom iz 1990. godine Republika Hrvatska ustanovljena je kao nacionalna država hrvatskoga naroda i država pripadnika inih naroda i manjina. Jedna od tih manjina, srpska, pokrenula je pobunu protiv države u kojoj je živjela. No često se zaboravlja da je tisuće Srba bilo protiv pobune, štoviše mnogi su se uključili i u obranu Hrvatske. U prvoj epizodi HRT donosi priču jednog od njih – Đure Plavljanića.

Scenarist je Ivica Radoš, režiser Davor Šarić, montaža Matea Šarić, a direktor fotografije i producent Igor Knežević

”Dao sam cijelog sebe u ovaj projekt u koji sam upao na poziv produkcijske kuće “Prvi red fotelja” s kojom sam imao super suradnju na drugim filmovima.

Osim privilegije, bilo je ovo odlično iskustvo koje sam stekao učeći od scenarista Ivice Radoša i redatelja Davora Šarića s kojim surađujem već par godina.

Svaka epizoda ima četvoricu protagonista, a posebno sam ponosan da sam u ovu smjestio svojeg prijatelja Stanoju Nikolića. Taj maloljetni dragovoljac Rom pravoslavne vjeroispovijesti zaslužio je da se čuje njegova priča, a svaki je put doživljaj doći u njegove slikovite Capraške poljane što možete vidjeti iz filma. Osim njega tu su Bošnjak Muharem Mašinović, čovjek koji je stvarao temelje Specijalne policije “Osa” iz Siska (koja je bila tema mog diplomskog rada), zatim Damir Malina, Čeh koji je čudom preživio ranjavanje snajpera u glavu na prvoj crti obrane Daruvara te Đuro Plavljanić, Srbin koji živi na kraju svijeta, u svojoj Jošavici u kojoj je 99% stanovnika odlučilo reći “NE” Hrvatskoj. Đuro ne samo da je rekao “DA” Hrvatskoj nego je uzeo pušku u ruke i branio Banovinu od svojih donedavnih suseljana. Kakav čovjek.” rekao je jedan suautora serijala mladi povjesničar Borna Marinić.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button