Vijesti

KRŠI LI STOŽER USTAVNO PRAVO GRAĐANA!? Bez covid-potvrde u bolnice neće moći ni pacijenti?

Kako N1 neslužbeno doznaje, osim zdravstvenih radnika i zaposlenih u drugim djelatnostima u krugu bolnica, obaveznu covid potvrdu da su preboljeli koronu ili se cijepili ili imaju negativan test morat će i imati i svi pacijenti, osim hitnih slučajeva.

Struka je pripremila dva dokumenta, prvi je već poznat – riječ je o obveznim covid potvrdama za zaposlene u zdravstvenom sustavu, a drugi se tiče pacijenata. Kako je neslužbeno doznao N1 u Ministarstvu zdravstva – sve je spremno i za obvezno uvođenje covid-potvrda za sve pacijente koji nisu hitni. Dakle, u bolnicu na pregled moći će ući samo oni koji su cijepljeni, preboljeli koranavirus ili s negativnim testom.


Podsjetimo, od prvog dana listopada svi zaposleni u zdravstvenom sustavu, uključujući i druge zaposlene u djelatnostima koje se odvijaju unutar bolnica, poput, pekarnica, trgovina, kafića, na svoje radno mjesto moći će ući isključivo uz predočenje covid-digitalne potvrde. Ministar Beroš  je poručio zdravstvenim djelatnicima da im takav  izostanak s posla neće biti plaćen.

“Mislim da je to kompromis jer smo došli do situacije u kojoj imamo manje od 50% ukupne populacije cijepljeno. To je veliki problem i podoržavam ovo uvođenje mjera i mislim da će to značajno pomoći našem zdravstvenom sustavu”, kazao je Ilija Brizić, molekularni biolog s Medicinskog fakulteta u Rijeci.


“Mislim da bi se to moglo proširiti i na neke druge aktivnosti. Postoje skupine ljudi koje aktivno rade na tome i pripremaju te planove”, dodao je.

Zanimljivo je kako navedena mjera duboko zadire u Ustavna prava građana kao i u Zakon o pravima pacijenata. Svi zaposleni obvezni su iz osobnog dohotka izdvajati za zdravstvo, no kada im treba liječenje, ono im je uvjetovano. Znači, osim što plaćaju zdravstveni sustav koji ne smiju koristiti, morati će plaćati i privatno liječenje, ukoliko se ne žele cijepiti.

Budući da i Stožer jasno govori kako i cijepljeni prenose korona virus, ne postoji niti jedan valjani argument za COVID potvrde bilo gdje a posebno ne u bolnice. S obzirom da i cijepljeni intenzivno šire epidemiju i zdravorazumski je zaključak da su propusnice štetne jer puštaju bez ikakvih drugih uvjeta cijepljene, ali zaražene među nezaražene, i to u rizičnim situacijama kao što su bolnice.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
PARAF.HR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button