Zanimljivosti

Bakić:Epidemijski modeli – demistifikacija

Nenad Bakić na facebooku se osvrnuo na modele kojima se nastoje predvidjeti epidemiološka kretanja u pandemiji covida. Njegovu objavu prenosimo u nastavku:

”U Hrvatskoj nemamo epidemijskih modela osim mog, IHME za Hrvatsku i odnedavno Josip Nemet, te jednokratnih pokušaja nekih naših znanstvenika.

Pogledajmo kako to izgleda u svijetu.

1. CDC svaki tjedan objavljuje projekcije za mjesec dana unaprijed, bazirano na modeliranju 20-ak ozbiljnih grupa u SAD. Kao što vidite to je potpuno neupotrebljivo, ‘može biti bilo što u rasponu 10 puta’.

2. ECDC je prestao (!) objavljivati modele nakon katastrofalnih promašaja u studenom. Prikazane su projekcije za Hrvatsku koje su promašile 5-10 puta u samo mjesec dana (stanje u bolnicama bi se trebalo praktički očitati iz stanja slučajeva u idućih 20 dana – zaista čudan promašaj).Ovo nije puno lošije od službenih modela UK, Njemačke, Austrije …

3. Ovo što slijedi NIJE šala ni difamacija, nego stvarno. Idući je pokušaj Igora Rudana koji je objavljen u peer-reviewed časopisu(!). Pogledajte, to je množenje ‘puta 10’ iz tjedna u tjedan, prema kojoj ‘svaka država’ uskoro ima desetke i stotine milijuna zaraženih. Implicirani R je preko 7 iako se tada dobro znalo da je on oko 2,5 i tako dalje. Nakon ovoga *nitko* od znantstvenika koji su zagovarali locdown nije proizveo ništa bolje, što je naročito čudno jer kad zahtjevaš najradikalnije metode, trebaš dati čvrste razloge. Teško je prenaglasiti što znači da oni svi nisu svih 18 mjeseci uspjeli proizvesti nešto bolje od ovoga, iako su znanstvenici.

4. Kao što znate, ja od studenog objavljujem model, i ovo je zadnja iteracija, koja je stabilna već skoro 30 dana, modelirana u najtežem trenutku, u samom preokretu trenda (i prethodno lošim podacima od praznika). Modeli se uobičajeno ažuiraraju svakih tjedan dana, naravno da se projekcije mijenjaju, pa je jasno koliko su ovo dobre projekcije da čak i nakon 30 dana ne trebaju ažuriranje. Osim mene modele za Hrvatku radi i IHME, ali svi koji su pratili su se mogli uvjeriti koliko su oni lošiji.

5. Za kraj, zadnje projekcije Fergusona iz Imperiala, modelara – idola svih zagovornika lockdowna, koji je nepospredno prije velikog pada projicirao rast do 100.000-200.000 (nije objavio model, pa samo ilustracija), tako da će u mjesec-dva dana promašiti oko 10 puta (!).U tom kontekstu, zaista je čudno da:- znanstvenici u Hrvatskoj nisu uspjeli baš ništa proizvesti, osim ovih pokušaja koji ih razotkrivaju – ali još gore, ako im je to prekomplicirano, mogli su bar neke analize kakve ovdje redovito objavljujem- na koncu su kako bi zamaglili stvari se počeli rugati mojim analizama, što vam je kao da netko kaže da je Ronaldo, pa se ruga lopti- dio javnosti, pa čak i neki neuki novinari, su nasjeli na tu priču– ispostavilo se da ti pobornici nisu ni provjerili lažne reference kojima su se neki vodeći znanstvenici-oštromjeraši predstavili kao autoriteti i zato su im ‘vjerovali’, kako je to moguće?Ne zaboravimo, radi se o najvažnijoj stvari od Domovinskog rata i umjesto da se potpuno razotkrije ljude koji nasilno žele preuzeti vodstvo, vodeći nas bez karte i kompasa, to se nekako pretvori u kult ‘oni su super jer nemaju analize’. Zato je jako važna nedavno pokrenuta stranica Infodemija, koja dokumentira takve stvari.S obzirom na sve ovo, nije uopće čudno da Vlada ne drži do ovih Apelista, a da se moje analize prate u cijeloj državi, i gdje treba i gdje ne treba

p.s. Rudanov model je ‘stručno prerađen’ Rudan-Trupčević S.U.K.O. model na osnovu kojega je on u prvom valu preuzeo vodeću poziciju u našem epidemijskom odgovoru, srećom – utjecaj mu je sada 0 (osim infodemijskog zagađenja što direktno, ali više kroz bliske mu medije).” naveo je Bakić

bakić

Profesor Niel Ferguson, poznat i kao profesor lockdown, čije analize su gurnule pola svijeta u lockdown u svega nekoliko dana je svoju prognozu s najmanje 100,000 slučajeva na dan promijenio u pandemija je gotova (točnije kaže da je gotova u listopadu, no to je u biti ista poruka). Ne znam jesam li ovakav preokret vidio bilo kada i bilo gdje do sada…

Očito je da su analize i modeli koje je radio naš Nenad Bakic bile puno bolje od onoga što su radili na Imperialu. Srećom da je naša Vlada više vjerovala njima, a ne kataklizmičkim modelima i predviđanjima koje su nam pokušavali nametnuti iz inozemstva.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button