Kultura

17. listopada 1989. – Ovaj događaj je najavio raspad SFRJ i borbu za samostalnu Hrvatsku.

Kad su započeli turneju, na kojoj su promovirali album ‘Zaustavite zemlju’ na kojem se nalazi i ‘Ruža Hrvatska’ (Mojoj majci) Prljavo kazalište nije moglo niti zamisliti da će se na zagrebačkom koncertu, koji se održao na današnjem Trgu bana Josipa Jelačića i okolnim ulicama okupiti više od 200, po nekim procjenama čak i 300 tisuća ljudi.

Brojka je to koja je iznenadila i same ‘Prljavce’, koji, kako je godinama kasnije Mladen Bodalec priznao, “nisu imali predodžbu o tome što će se dogoditi na Trgu”.

Dodao je kako su “danima prije već bili na turneji, promovirali album ‘Zaustavite zemlju’, održavali koncerte diljem Hrvatske, punili dvorane i stadione i zbog velikog interesa organizirali dodatne koncerte”.

“Ni po čemu taj koncert nije trebao biti DRUKČIJI od naših dotadašnjih nastupa. Znali smo da postoje određeni problemi s politikom te da fanovi dolaze organiziranim autobusima, čak i iz Slovenije. No nismo ni zamišljali da bi se na Trgu moglo okupiti četvrt milijuna ljudi u onoj prekrasnoj atmosferi”, prisjetio se Bodalec.

Erupcija oduševljenja, trenutak za naježiti dogodio se u 35. minuti koncerta, kad su Prljavci izveli Ružu Hrvatsku, pjesmu koja je postala budnica i simbol otpora tadašnjem jugokomunističkom sistemu.

17. listopada 1989. Prljavo kazalište na Trgu je okupilo više od 200 tisuća ljudi. Ovaj događaj je najavio raspad SFRJ i borbu za samostalnu Hrvatsku
www.crodex.net
Ovaj događaj u Zagrebu je najavio raspad Jugoslavije

Taj  17. listopada 1989. mnogi smatraju početkom kraja Jugoslavije, a ‘crven – bijeli – plave’ kape na glavama Bad Blue Boysa i hrvatske trobojnice s povijesnim grbom koje su se tada, uz one sa zvijezdom, vijorile glavnim zagrebačkim trgom, tadašnjim vlastima pokazale su da je Hrvatima dosta tiranije, da žele svoju hrvatsku državu.

Bio je to dotad najveći skup u povijesti Hrvatske, koji je najavio raspad SFRJ, Domovinski rat i borbu za samostalnu Hrvatsku.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button