Zanimljivosti

Znate li što je Hercegovina?

Znate li što je Hercegovina? Pokušat ću vam je opisati riječima koje najbolje razumiju njezini ljudi.

To ti je zemlja u kojoj si umjesto u zatvoru u prdekani, u kojoj nećeš umrit nego prdeknut, tamo ćeš crknut od tuge i crknut od smijeha, tamo čarape ne smrde nego se čuju, tamo se rakija peče, a ti se kuvaš od vrućine.

Tamo se radio pali, a žeđ gasi, tamo ti ne žive vlasi!Tamo te mater i pod kamenom traži, tamo se ne bojiš zmije već ona tebe, tamo ne prisluškuješ već daješ uši pod kiriju, tamo te smiruju, a ti ladan, tamo te uče pameti i gdje ne pričaš gluposti nego laprdaš, gdje te kiša pere, sunce suši, a policija pegla, gdje si dobar k’o kruh, a žilav k’o vrag, gdje te ne zovu nego vabe i gdje u školu ne ideš zaludu nego džabe.

Tamo ti je konj najbolji pajdo, krava hraniteljica, a baba učiteljica. Tamo je grijeh golotinja, a vuk domaća životinja. Tamo nisi curu naša nego se dobro snaša, tamo se rakija pije s noga, za stolom merači i važno je ‘ko je jači. Tamo se petkom ne jede meso, a ako ne iđeš u crkvu onda si bleso. Tamo muško ne voli muško, već samo žene, tamo se guzičari ako dođu sa strane pjene, tamo se ljudi ne boje svoje sjene!

Tamo po kućama nema Tite, samo slike Zagrebačke katedrale i ona Svetoga Ante, tamo te stalno prate i često ošišana s granice vrate! Tamo je vječito na tebe napad, a ti opet hoćeš na Zapad. Nikako na Istok, on je za sunce, a i njemu služi samo za polazak, jer i ono kad svoje izvrši na Zapadu završi!

Tamo je noć gluva, a zora pjeva, tamo žestoko grmi i silno sijeva, tamo ti mater kad joj kažu: “mali ti puši”- isčupa uši, pa ti opet puši! Ako čuje da si reka nešto ružno, prebit će te i izgledat ćeš tužno. I neće te slati psihologu već ćeš dobiti još i u tur nogu, pa se žali Bogu!

Tamo je šipka izišla iz raja, tamo je po selu stalno graja, tamo se znade zabavit raja!Tamo ne pada mrak, tamo se smrkne i pred spavanje po još jednu lozu krkne! A onda pura i mliko pa u krevet, krunicu u ruke i drincaj do devet! – ako te ne probude u cik zore, jer sutra se njiva ore! Tamo i kamenja zbore, tamo se sve živo more pa i leteći tanjur kupit, ako možeš dovoljno para skupit! Tamo ti nema crnog petka, a ni cijevi bez metka.

Tamo ti ni za sve na svitu ne vole Titu. Kako ćeš ga bolan volit, a Bogu se molit! Tamo ti svi samo Hrvatsku vole i za nju se mole, pa ako ti je ovo sve tema vruća, dalje ti pajdo bila kuća!

Napisao:Dr. Jure Burić

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button