Izbor uredništva

Zašto trebamo podržati referendum MOST-a !?

Iduća dva tjedna su ključna!

Danas je krenula akcija skupljanja potpisa za referendum, a koji ima dva osnovna pitanja, koja ću ukratko narodski objasniti, a detaljnije možete pogledati na ovom linku. Ovdje mi nije cilj ulaziti u detalje pravnog karaktera i seciranja “referendumskog pitanja”, za kojeg smatram da je mogao biti bolje sročen. Iznijet ću mišljenje zašto je važno podržati ovu inicijativu i razjasniti neke nejasnoće koje vidim da se masovno kreću po “alternativnoj” aktivističkoj sceni.

MOST-a je imao puno loših i naivnih političkih postupaka u svojoj povijesti . Sjetimo se samo smjene Tomislava Karamarka . Međutim isto tako je činjenica da sadašnji Most je dosta drugačiji i iskusniji Most u odnosu na prije 5 godina i činjenica da su oni jedni od rijetkih političkih stranaka i pojedinaca koji se žestoko bore protiv korupcije i koji su u ovom “novo normalnom” ludilu pokušali naći neko razumno rješenje, nastojeći utjecati na donošenje razumnijih mjera u borbi protiv pandemije. Možda je sve to bilo blago i neučinkovito i možda sa svrhom političkih bodova, ali to je najbolje što trenutno imamo.

Nevjerojatna je količina ”botova” koji su se bacili na posao kako bi diskreditirali referendumsku inicijativu i zbunili narod oko nadolazećeg referenduma pa je i to jedan dokaz da je ovaj referendum izuzetno važan.

Neki od korisnih stvari koji će se postići kroz ovaj referendum su:

  1. Da bi se izašlo na referendum potrebno je skupiti nešto manje od 400 tisuća glasova. Uspije li se u tome, poslat će se jasna poruka vladajućima kako je velika većina aktivnog političkog stanovništva protiv trenutne politike vladajućih. Kada znamo da je HDZ pobijedio sa samo 17% prijavljenih glasača, vladajući će se morati postaviti pitanje opstanka na vlasti na skorim izborima, a to je njihov najveći strah.
  2. Poznato je kako nijedna elita ne voli da narod sam odlučuje o svojoj sudbini. Upravo zato treba vježbati demokraciju kroz referendum poput ovog te putem direktne demokracije izboriti se za ona prava koja nam se uskraćuju.
  3. Ako ništa, barem će se otežati vladajućima donošenje daljnjih mjera, što samim time prebacuje scenu s fiktivnog Stožera iza kojeg se stvarno skriva Premijer, na političku scenu i Sabor. Ljudi komentiraju “pa i onako će HDZSDP podržati jedni druge i tako izglasavati zakone. Vjerojatno je to istina, iako sam informiran da i u strankama nisu svi suglasni i jednoznačni, a neki će otvoreno stati protiv obaveznog cijepljenja. Takvima svakako potporu daje masovni referendum. Također sama procedura donošenja zakona je daleko sporija i glomaznija, što će tehnički usporiti vladajuće da svako malo donose nove uredbe, kao što je to bio slučaj do sada. Pogotovo kod nas, gdje saborski zastupnici koje masno plaćamo kroz proračunske novce, vrlo često nisu na svojim radnim mjestima u saboru. Ovako će ih se barem natjerati da budu tamo, a i oni će biti svjesniji izloženosti javnosti, te će biti javno praćeni što kroz mainstreem medije, ali i kroz alternativne kanale na Youtoube-u i sličnim kanalima u posjedu razne alternativne aktivističke scene.
  4. Argument o tome kako će se ovim postupkom dati legalitet djelomično stoji, no što do sada imamo? U stvarnosti iako su mnoge mjere protuustavne i nezakonite, u stvarnosti se sprovode, uz minimalni otpor. Ovako ćemo barem moći prstom uprijeti na one saborske zastupnike i stranke koje će se javno izložiti u donošenju fašističkih mjera, a ako smo iskreni u svojoj kritici, kaznit ćemo te marionete organiziranim masovnim otporom u obliku glasanja na idućim izborima. Neću sada ulaziti u pitanje za koga, ali mišljenja sam da se trebaju ujediniti svi koji su se aktivno borili protiv ove laži tokom cijele godine, i napraviti stvarnu političku snagu i oporbu. Da li je to realno to je drugo pitanje, ali nemamo puno izbora.

Zaključno, iako je referendumsko pitanje moglo biti preciznije i bolje sročeno, imamo što imamo. Ne znači da mora biti zadnje, zar ne? Idemo svi skupa ZAJEDNO stati iza ovoga, a kasnije poneseni ako Bog da uspjehom, nastaviti sa sličnim akcijama i izmjenama i drugih važnih pitanja kao što su izborni zakon ili definiranja pitanja zdravlja u Ustavu kao “psihičko, fizičko i socijalno blagostanje, a ne samo puka odsutnost bolesti ili slabosti.” 

Što je i definicija zdravlja po SZO. Što bi se time postiglo?
Pa trenutno smo svjedoci kako ste zdravi jedino ako imate negativan PCR/antigenski nalaz na SARS-COV-2 gensku sekvencu. Sve ostalo je nebitno. Nebitno je što ćete ostati bez posla i nećete imati čime hraniti sebe i obitelj (socijalno blagostanje). Nebitno je ako imate deset drugih zaraznih bolesti koje možete prenijeti nekome. Nebitno je ako imate psihičkih problema nastalih zbog krize. Sve je to nebitno, a upravo kroz ovu definiciju pravno bi se strahovito zakomplicirao život vlastima da namećući mjere u borbi protiv jedne bolesti pri čemu zanemaruje sve druge aspekte zdravlja, pri čemu tako rade daleko veću štetu na drugim područjima. Morali bi raditi u skladu s omjerom koristi/štete, a i Ustavni sud bi tako imao jasnu pravnu podlogu u odlučivanju.

Zato idemo svi skupa, ZAJEDNO!

Na linku imate popis štandova, https://dostaje.info/ kliknete i otvori vam točne adrese – 1.200 mjesta u našoj Državi.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Mirsad Dubravić/dokumentarac.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button