Domovina

Vukovar nikad neće biti Вуковар

Sukladno rezultatima popisa stanovništva, jučer je Gradsko vijeće Vukovara donijelo Statutarnu odluku o izmjenama Statuta Grada Vukovara o brisanju odredbi o službenoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma te se istom izvan snage stavlja odluka o ostvarivanju ravnopravne upotrebe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Vukovara.

Ovoj odluci prethodila je objava rezultata popisa stanovništva provedenoga 2021. godine prema kojima u Vukovaru živi 29,73 posto Srba što je manje od jedne trećine od ukupnog broja stanovnika grada te na taj način ne ostvaruju pravo na službenu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma na području grada Vukovara.

Ovo nas je podsjetilo i na dramatična događanja iz 2013., kada je postavljanje dvojezičnih ploča, u vrijeme vlade Zorana Milanovića, dočekano s velikim neodobravanjem vukovarske ali i cjelokupne hrvatske javnosti. Isticalo se kako u Vukovar, zbog ratnih strahota provedenih tijekom srpske agresije, ne bi trebalo postavljati natpise na srpskoj ćirilici, a vukovarski su se branitelji oštro usprotivili odluci o dvojezičnosti.

Nažalost, Vukovarcima se nametala ćirilica, pod kojom se rušilo i ubijalo u Vukovaru, a istovremeno se sudilo vukovarskim zapovjednicima, kao i onima koji su ploče skidali. S druge strane, oni koji su bili u okupiranom Vukovaru i ubijali i mučili civile, danas nesmetano hodaju državom?

Što kažu Ustav i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina?

“U Republici Hrvatskoj u službenoj je uporabi hrvatski jezik i latinično pismo.

U pojedinim lokalnim jedinicama uz hrvatski jezik i latinično pismo u službenu se uporabu može uvesti i drugi jezik te ćirilično ili koje drugo pismo pod uvjetima propisanima zakonom”, stoji u članku 12. Ustava RH.

“Članak 12.

(1) Ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje trećinu stanovnika takve jedinice”, piše u Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina.

Stručnjak za ustavno pravo Mato Palić potvrdio je da se dvojezične ploče moraju maknuti:

“Odredba Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina iz članka 12. st. 1 kaže se se pravo na ravnopravnu uporabu uporabu jezika i pisma ostvaruje ukoliko pripadnici nacionalnih manjina čine najmanje 1/3 stanovnika. To znači da se sve dvojezične/dvopismene ploče na ćirilici imaju ukloniti”.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button