Svijet

Višnja Starešina: Bidenov mentalni kapacitet i zapadni svijet na umjetnom pilotu

Ono što svi vide, ali je mnogima neugodno upitati adresirao je ovih dana američki republikanski kongresnik, umirovljeni admiral Ronny Jackson, piše Višnja Starešina u svojoj novoj kolumni za Slobodnu Dalmaciju.

Ponukan prizorima s velike europske turneje američkog predsjednika Joea Bidena, Jackson je javno postavio pitanje mentalne (dis)funkcionalnosti američkog predsjednika, zatraživši da obavi kognitivno testiranje. Dr. Jackson je itekako kvalificiran postaviti taj zahtjev.

Prije nego što se politički aktivirao, petnaest je godina vodio liječnički tim Bijele kuće, u vrijeme Busheve, Obamine i naposljetku Trumpove administracije. Dakle i u vrijeme kada je Joe Biden bio potpredsjednik SAD-a, tvrdi Starešina.

Doduše, ne treba biti veliki liječnik specijalist da bi se primijetilo kako je ponašanje predsjednika Bidena na europskoj turneji bilo vrlo neobično. Čak i ako se uzme u obzir njegova životna dob, jet-leg i zahtjevan radni ritam – od bilaterale u Velikoj Britaniji, preko summita G7 i summita NATO-a do bilaterale s ruskim predsjednikom Putinom u Ženevi – djelovao je vrlo rastreseno i na trenutke potpuno pogubljeno.

U Velikoj Britaniji bilo je teško razaznati da li ga prva dama, dr. Jill, stalno drži za ruku zato da demonstrira privrženost ili zato da predsjednik ne ispadne iz protokola, da se ne izgubi ili ne padne.

Nadalje, Starešina tvrdi, Biden je na sastanku lidera G7, u onom malom dijelu koji su zabilježile kamere, djelovao je potpuno rastreseno, budeći sumnje može li uopće pratiti razgovor.

Njegov tim ga je nastojao maksimalno zaštititi od novinara, ali i u onom malom dijelu kada bi progovorio bio je to ispad bijesa ili neka čudnovata retorika primjerenija zalogajnici na benzinskoj crpki u Indiani nego predsjedniku SAD-a. A upravo je retorika nekoć bila Bidenova jača strana.

Starešina: Kamala Harris bez političkog kapaciteta

Starešina: Kamala Harris  bez političkog kapaciteta

Nakon summita s ruskim predsjednikom Putinom, Bidenov tim izbjegao je zajedničku konferenciju za novinare. Ali i u kratkom pojavljivanju pred novinarima Biden je uspio napraviti ljutiti ispad.

Bidenov osobni lječnik, dr. Kevin O’Conor, nastojao je odmah nakon završetka europske turneje zaustaviti spekulacije o predsjednikovu mentalnom zdravlju objavom u kojoj ga opisuje kao “zdravog i snažnog 77-godišnjeg muškarca, koji je potpuno spreman uspješno obavljati dužnosti predsjednika, koje uključuju vrhovnu izvršnu vlast, dužnost šefa države i vrhovnog zapovjednika vojske”.

Nakon snimki s europske turneje taj opis Bidenova medicinskog statusa više izgleda kao neka prastara poruka sovjetskog partijskog politbiroa u kojoj je i već pokopani predsjednik mogao biti izvrsnog zdravlja, ako tako odluči Partija. Mnogo uvjerljivije zvuče riječi bivšega glavnog liječnika Bijele kuće i aktualnog kongresnika dr. Jacksona, koji izražava ne samo zabrinutost za Bidenovo zdravlje, već i zabrinutost za Ameriku zbog slike i poruke koju takvo ponašanje njezina predsjednika šalje – i saveznicima i protivnicima, konstatira Starešina.

Možemo zamišljati kako su izgledali razgovori u četiri oka između pogubljenog Bidena i fizički i mentalno nabildanog Putina. Donekle je utješno to što su odnosi SAD-a i Rusije zapravo vrlo stabilni, s nekoliko ispušnih ventila za konflikte i izmjenjivanjem faza taktičke dramatizacije odnosa i njihove relaksacije. Sada će ponovo biti malo relaksirani.

Nakon neugodnih snimki s europske turneje Bidenovi suradnici će vjerojatno prorijediti predsjednikova putovanja izvan SAD-a. I na red će neminovno doći pitanje: dokle Joe Biden može obnašati predsjedničke dužnosti? Na klupi za rezerve nestrpljivo čeka potpredsjednica SAD-a Kamala Harris, praktički bez iskustva u državnoj administraciji i bez političkog kapaciteta.

Dosad je najpoznatija po tome što je već tri mjeseca zadužena za upravljanje migrantskom krizom (sada već katastrofom) na južnoj američkoj granici, a još uvijek nije posjetila to područje.

Baš uoči Bidenove europske turneje društvene su mreže zabavljali njezini šaljivi videoklipovi s puta u Gvatemalu. Ako ste propustili, vrijedi pogledati kako potpredsjednica SAD-a iz Gvatemale, u maniri glumice u školskoj priredbi, tužnim glasom i polusuznim očima poručuje ilegalnim migrantima: “Molim vas, nemojte dolaziti. Nemojte dolaziti.” Ili kad na pitanje novinara (inače prijateljske joj televizijske kuće) zašto u tri mjeseca još nije bila na južnoj američkoj granici, potpredsjednica uz gromoglasni hihot odgovara: “Nisam bila ni u Europi.”

Duboka država i korporativni interesi nisu progutali političke lidere samo u SAD-u. To je postao trend u državama zapadnog svijeta. Uostalom, kada pogledate family-photo sa summita G7, najviše mentalne svježine i liderskog štiha pokazuje 95-godišnja britanska kraljica.

Uz Angelu Merkel koja najesen odlazi. I vrlo je moguće, pa čak i izgledno, da će za godinu dana šeficu prve zapadne sile Kamalu “hi-hi-hi” u Berlinu dočekati šefica prve europske sile Annalena “ha-ha-ha”, koja je tako fit da voli pred kamerama pokazivati stoj na glavi. I to zahtjevniju varijantu, nogu raširenih u “špagu”. Naši “orlovi” i “jazavci” su potpuno u trendu.

Takva programirana kriza lidershipa u zapadnom svijetu potiče pitanje: Ima li pilota u avionu? Pilota izvjesno ima, samo nisu u avionu. Drugo je pitanje: je li to samo jedan eksperimentalni, neugodni let na umjetnom pilotu? Ili je to početak ozbiljnog pada, zaključuje Višnja Starešina u svojoj novoj kolumni.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
slobodnadalmacija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button