Kultura

Tko je Diva Grabovčeva, djevojka koju je opjevao Thompson?

Više tisuća vjernika okupilo se u danas na Kedžari, gdje je obilježen Divin dan u spomen na Divu Grabovčevu.

U nazočnosti nekoliko tisuća hodočasnika iz svih dijelova BiH, Hrvatske i dijaspore euharistijsko slavlje predvodio je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski u miru, a misno slavlje uveličala je etno skupina ”Čuvarice” iz Rame.

Hrvatski narod već desetljećima hodočasti na usamljeni grob na Kedžari, usred Vran planine, u kome, prema predaji, počiva tijelo Dive Grabovčeve, hrvatske mučenice koja je dala svoj život za Boga i vjeru.

Diva Grabovčeva bila je djevojka iz hrvatskog naroda, katoličke vjere, koja je živjela u 17. stoljeću za vrijeme turske vladavine.

Mladi Tahir-beg Kopčić iz Kupresa svakako je htio imati Divu za ženu. Zaprosio ju je, kada je imala dvadesetak godina, ali ona je odbila uz suglasnost svoje obitelji. Zatim je beg poslao svoje pomoćnike, da zaprose Divu u njegovo ime.

Pronašli su je na paši sa stadom ovaca. Ona je ponovno odbila i čvrsto je bila pri svojoj odluci i pobjegla u planine.

Tahir-beg Kopčić je tada ponovno došao, našao je, napao i ubio nožem.

Početak hodočašćenja

Uz pronalazak groba Dive Grabovčeve veže se još jedna legenda. Navodno ga je slučajno otkrila jedna bolesna djevojka koja je čuvajući stado zaspala na grobu, kad se probudila bila je u potpunosti zdrava. S tom legendom kreće i štovanje hrvatske mučenice i djevice.
S vremenom to mjesto pokopa Dive postaje zavjetno mjesto na koje su brojne ramske djevojke odlazile. U početku, fratri su se protivili takvim hodočašćima.

Početkom prošlog stoljeća, 1909. godine, fratri pozivaju tada poznatoga hrvatskog arheologa, Ćiru Truhelku da ispita što krije grob na koji mnogi hodočaste. Truhelka je otkopao grob i u njemu pronašao kostur ženske osobe u dobi o 16 – 17 godina. Prema kostima lica i tijela, zaključuje da je djevojka bila izrazite ljepote.

Nakon što je završio istraživanje groba, sve vraća u prvotno stanje. Kasnije je na grob postavljen veliki kameni stećak koji se na njemu nalazi i danas, kao i spomenuti spomenik Kuzme Kovačića.

Posljednjih godina prva nedjelja poslije Petrovdana obilježava se kao Divin dan, a priča o djevojci koja je svoj život dala za Boga i vjeru, priča je koju ramske djevojke i dan danas s velikim interesom rado slušaju od svojih roditelja, baka i djedova

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button