Domovina

Tko je Arijana Lekić Fridrih kojoj smetaju muškarci koji klečeći mole krunicu i proslava Oluje

Ove subote nekoliko stotina muškaraca diljem Hrvatske okupilo se ponovno na gradskim trgovima u organiziranoj javnoj molitvi krunice, želeći pokazati koliko drže do svoje vjere. Organizator te inicijative je pokret “Muževni budite” kojem su se priključili mnogi muškarci, a i druga bratstva i zajednice.

Muškarci mole za slijedeće nakane:

1. Za domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda.
2. Za muškarce – da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru.
3. Za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova.
4. Za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu.
5. Za autentične i beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja.
6. Za duše u čistilištu.
7. Za osobne nakane.

U isto vrijeme na zagrebačkom Trgu bana Jelačića i splitskom Peristilu organiziran je i protuprosvjed . Aktivistkinja Arijana Lekić-Fridrih održala je još jedan bolestan performans pored molitelja u Splitu.

“Ovo mi je 14. performans, drugi u Splitu. Došla sam objasniti narodu koji je cilj ovih muškaraca koji mole. Oni mole, a zapravo se bave politikom i ugnjetavanjem ženskih prava. Performans je posvećen Severini i svim ženama koje se bore protiv zlostavljača i koje su skupile snagu pobjeći od njih.” rekla je između ostalih .

Na svojem Facebook profilu o muškarcima koji klečeći mole krunicu Arijana Lekić Fridrih je svojevremeno napisala (prenosimo u izvornom obliku):

”1. Necete.

2. Voljela bih znat sto Kaptol misli o porukama koje se salju s ovih okupljanja.

3. Ustavom nam je zajamcena jednakost, a dodatak ustaskih simbola je protuzakonit.
Misli li bilo koja od parlamentarnih stranaka reagirati? HDZ – Hrvatska demokratska zajednica Možemo – politička platforma SDP Hrvatske Nova ljevica MOST nezavisnih lista ? Itko? Barem da znamo na cemu smo, last time i checked zivimo u sekularnoj drzavi gradana predominantno katolickog opredjeljenja koji vjeruju u krscanske vrijednosti. Ovo nisu krscanske vrijednosti.” napisala je Arijana Lekić Fridrih.

Tomislav Tomašević, Sandra Benčić

Udruga Domino

Nju i njezin rad podržava kontroverzna udruga Domino, organizacija civilnog društva sa sjedištem u Zagrebu koja djeluje u područjima kulture na lokalnoj i međunarodnoj sceni. Kako za sebe kažu, ”udruga Domino za cilj ima propitivanje tradicionalnih i rad na transformaciji opresivnih normi u tranzicijskom društvu kroz kulturu, medije, javne politike, obrazovanje i suradnje s domaćim i međunarodnim organizacijama”. ”Vizija Domina je da u društvu postoji konstantnost prepoznavanja normi koje onemogućuju slobodu kreativnog umjetničkog i queer izražavanja koje je subverzivno, ali bezopasno za druge ljude, tvrde.  Udruga Domino provodi svoje aktivnosti i ostvaruje opće ciljeve kroz četiri glavna programa: kultura, mediji, edukacija, politika”, piše ova udruga o sebi.

Kako to rade vide se po tome što je udruga Domino podržala Mirelu Čavajdu i njezinu odvjetnicu Vanju Jurić, a također su objavili prijevod dviju LGBT slikovnica za najmlađe koje se bave temom ”istospolnih obitelji”.

Tko je Arijana Lekić Fridrih?

Arijana Lekić Fridrih je rođena u Zagrebu 1983. gdje živi i radi. Završila je studij Filma i videa na Umjetničkoj akademiji u Splitu te studij Režije dokumentarnog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Djeluje u području filma i video umjetnosti.

Trenutačno radi na multimedijalnom web-projektu “Od5Do95”.  Potpisuje režiju i produkciju brojnih televizijskih reklama i spotova, redovito surađuje s marketinškim agencijama na audiovizualnim rješenjima projekata i kampanji te surađuje s UNHCR-om na produkciji video materijala od važnosti za područje djelovanja UNHCR-a.

Njezin film Parada snimljen je 2015. i prati obilježavanje 20. obljetnice vojne akcije Oluja. Oko dvadeset tisuća ljudi okuplja se na ulicama da bi vidjeli mimohod i pozdravili vojnike.

Smetaju li joj pripadnici Hare Krishne na Trgu bana Jelačića?

U demokratskom svijetu uobičajeno je da se na trgovima mogu izražavati vlastite ideje na društveno prihvatljiv način. Tako je bilo zamišljeno još u staroj Ateni, kao i u Rimu.

Ostaje pitanje zbog čega u demokratskom društvu gospođi Lekić Fridrih ne smetaju primjerice pripadnici Hare Krishne koji na tom istom zagrebačkom Jelačićevom trgu pjevaju molitvene pjesme i izvode vjerske rituale u skladu sa svojom religijom satima i danima. Ne smeta joj, izgleda, ni nedavni “umjetnički performance” u sjećanje na Toma Gotovca prilikom kojeg je goli muškarac usred bijela dana šetao Jelačićevim trgom u vrijeme kad ga tu mogu vidjeti obitelji s malom djecom. Nije, koliko je poznato, reagirala ni na prosvjede podrške za ubojstvo nevine djece u majčinoj utrobi koji su se također bili na tom trgu.

Predmet njezine kritike jedino su katolički muškarci koji klečeći mole krunicu.

Što je za Lekić Fridrih najgore – mole ju javno.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button