Izbor uredništva

Video: Potresno svjedočanstvo Erica Claptona nakon primljene druge doze cjepiva

Biografija Erica Claptona

Eric Clapton je legendarni čovjek. Tijekom svog dugog i svijetlog života, ovaj izuzetni glazbenik uspio je postati prava zvijezda u svijetu glazbe. Njegov kreativni stil se s vremenom promijenio, ali rock glazba, kao i suptilne blues melodije uvijek su zauzimale središnje mjesto u Claptonovom radu.

U karijeri našeg današnjeg heroja postojala je velika raznolikost sjajnih albuma i megapopularnih skladbi. Uvijek je živio umjetnost. Stoga se danas njegov rad već dugo smatra klasikom svjetske glazbe – standard kvalitete za mnoge druge glazbenike u različitim dijelovima Zemlje.

Rane godine, djetinjstvo i obitelj Erica Claptona

Rane godine, djetinjstvo i obitelj Erica Claptona

Eric Patrick Clapton rođen je 30. ožujka 1945. u engleskom selu Ripley (Surrey). Otac mu je bio kanadski vojnik iz Montreala, a majka mu je bila šesnaestogodišnja učenica. Nakon završetka Drugog svjetskog rata otac budućeg glazbenika vratio se u Kanadu i nikada se nije vratio.

Eric Clapton u mladosti Stvarni problemi odgoja djeteta pali su na ramena njegove bake, kao i njezinog drugog supruga. Važno je napomenuti da je u ranom djetinjstvu Eric Clapton bio apsolutno siguran da mu je baka majka.
A njegova prava mama je samo njegova starija sestra. Važno je napomenuti da je Partition Clapton, biološka majka glazbenika, uskoro udala za drugog sjevernoameričkog vojnika i preselila se s njim u Zapadnu Njemačku.
Ostavljen s punom brigom svoje bake, Eric Clapton živio je život običnog školarca.S trinaest godina roditelji (ili bolje rečeno, oni koje je smatrao takvim) predali su mu akustičnu gitaru. Od tada je naš današnji junak bio s njom gotovo nerazdvojan.

Budući glazbenik već je u to vrijeme bio pod jakim utjecajem bluesa. Studirao je uglavnom blues akorde i blues prijelaze iz jednog dijela melodije u drugi. Paralelno s tim, glazbenik je uključio i kasetofon s omiljenim pjesmama, uspoređujući izvorni zvuk bilješki s onim što je iz njega izašlo.
Nakon što je primio osnovno obrazovanje, naš današnji junak je ušao u Kingston College of Arts, ali je ubrzo postao razočaran u ukočeno i monotono klasično obrazovanje.

Često je propuštao satove, ignorirao zadaću, pa je krajem godine bio sigurno protjeran. Eric Clapton – Leila Nakon toga, počeo je često nastupati na ulicama Kingstona i Richmonda, a čak je nekoliko puta dao improvizirane koncerte na londonskim ulicama. Upravo u tom razdoblju naš današnji junak upoznao je mladog glazbenika Davida Brocka. Zajedno su počeli nastupati u pubovima u Surreyu.

Međutim, njihov se duet ubrzo raspao.
U dobi od sedamnaest godina, Eric Clapton počeo je nastupati u sklopu The Roostersa, koji je igrao nešto modernog R & B. Nakon rastanka s timom, naš današnji junak je odigrao i sedam koncerata s ansamblom Casey Jones & The Engineers.

Yardbirds, Cream i druge Eric Clapton grupe

Godine 1963. Eric Clapton bio je član mladog i tada još nepoznatog benda Yardbirds. Upravo u tom razdoblju glazbenici su došli prvi pravi uspjesi. Bend je svirao blues pjesme i čak je uspio snimiti nekoliko live albuma.
Nastupi glazbene skupine održavali su se diljem Engleske, ali jedna pjesma “For Your Love” sve je promijenila. Ovaj je sastav bio više pop zvuk i vrlo brzo postao glavni hit u Engleskoj i Irskoj. Pjesma je aktivno puštena na radiju, koncerti grupe Yardbirds održani su s nepromijenjenim uspjehom.

Godine 1965. bend je snimio album koji se također zove “For Your Love”. Međutim, uz prvi ozbiljan uspjeh u grupi počeli su ozbiljni sukobi. Eric Clapton – jesenski listovi Činjenica je da se Eric Clapton snažno protivio prijelazu iz blues rocka u pop glazbu. Drugi sudionici imali su drukčije mišljenje, ističući da je pop glazba donijela grupni uspjeh. Kao rezultat toga, naš današnji junak je napustio bend, a nekoliko mjeseci kasnije počeo je nastupati s bendom The Bluesbreakers. Nakon toga, postojala je duga suradnja s timom Žlijezda.


Kreativna potraga protegnula se u životu Erica Claptona mnogo mjeseci, ali na kraju je glazbenik ipak uspio pronaći sebe. Sudbonosni trenuci u životu slavnog gitariste bio je susret s drugim briljantnim glazbenicima – Ginger Baker i Jack Bruce. Zajedno s njima, uskoro je naš današnji junak počeo nastupati u grupi Krem.
Između 1966. i 1969., zajedno s ovim bendom, Eric Clapton snimio je četiri uspješna albuma, koji su kasnije postali pravi klasik rock glazbe. Grupa je postala vrlo popularna i kasnije stekla status jedne od najsjajnijih timova svoga vremena.
Međutim, u nekom trenutku je počeo sazrijevati sukob između Bakera i Brucea.

Dugo vremena, Eric Clapton je djelovao kao neka vrsta “adaptera” između dva glazbenika, no vrlo brzo se i on umorio od takvog stanja stvari. Kao rezultat toga, krajem šezdesetih godina, nakon uspješne turneje po Sjedinjenim Državama, grupa je objavila da će se raspustiti. Iznenađujuće, grupa Cream se okupila tek 2005. godine. Tijekom tog razdoblja, grupa je održala nekoliko koncerata i objavila službenu kompilaciju prethodnih hitova.

Ali nemojmo stati ispred sebe …
Nakon raspada grupe 1969., Eric Clapton je neko vrijeme nastupao u grupi Blind Faith, ali se kasnije uključio u solo projekt.Posljednjih godina, kao solo glazbenik, talentirani Englez postao je poznat širom svijeta.

Nagrade, Eric Clapton danas

U njegovoj zbirci ima mnogo prekrasnih albuma, besmrtnih hitova i prestižnih nagrada. Grammy kipovi, nagrade časopisa Rolling Stone, Red Britanskog carstva, kao i mnoge druge nagrade – sve je to samo mali dio priznanja koje se glazbenik može pohvaliti. Vrijedno je spomenuti da je Eric Clapton jedini glazbenik koji je tri puta uključen u Rock and Roll Hall of Fame – kao dio grupa Cream and Yardbirds, kao i solo umjetnik.

Eric Clapton izdao je novi disk “Old Sock” 2013. godine. Trenutno glazbenik radi na novim pjesmama i putovanjima diljem svijeta, održavajući koncerte u različitim gradovima. Najnoviji album Erica Claptona, Old Sock, objavljen je sredinom 2013. godine.

Osobni život Erica Claptona

Prva supruga glazbenika bila je model Patti Boyd, prethodno je imala jedan brak s Georgeom Harrisonom. Njihov sindikat trajao je dvanaest godina.
Godine 1985. Eric se počeo sastajati s talijanskim modelom Lori del Santo. Nešto kasnije, rodila je sina glazbenika, ali slučajna tragedija okončala je njihov odnos. Dok se odmarao u New Yorku, njihovo je dijete slučajno ispalo iz prozora nebodera i umrlo.

Nakon toga, Eric Clapton napisao je pjesmu “Suze neba”, koja je još uvijek jedna od najpoznatijih u svom repertoaru.
Glazbenica je trenutno u braku s djevojkom po imenu Melia McEneri. U ovom braku rođene su tri Claptonove kćeri. Osim toga, glazbenik ima jedno dijete iz izvanbračne afere s Yvonne Khan Kelly, zaposlenom u tvrtki za snimanje.

Svjedočanstvo Erica Claptona pogledajte u nastavku:

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Miroslav Rajh

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button