Zanimljivosti

Svijet se redovito metodom redukcije svodi na jedan aktualni mainstream problem (covid, ekološka katastrofa, rat s Rusijom, ostvarivanje woke prava, …),

“Nažalost, daleko od toga da je naš svijet imun na utopijske boljke – dapače. Čini se da je jedan od temeljnih uzroka kolektivno ludog trogodišnjeg ponašanja upravo dogmatično vjerovanje u ispravnost jednog nametnutog (kako ga mi nazivamo; mainstream) puta, te demoniziranje, cenzuriranje i odbijanje svakog drukčijeg.

Povodom vijesti o skorašnjem napuštanju svoje pozicije novozelanske premijerke Jacinde Ardern, prisjećamo se našeg teksta [Destruktivni fenomen utopije] u kojem smo analizirali opasnosti utopističkog razmišljanja, kakvo je posebice naglašeno u današnjem društvu preko rapidno rastućeg globalizma i njegovog centraliziranog planskog načina djelovanja.

Gospođa Ardern jedna je od oglednih primjera onoga što ne valja s takvim antidemokratskim i megalomanskim tendencijama (https://www.rnz.co.nz/…/everyday-activities-won-t-be…). Nadajmo se da će ostatak globalističko-birokratske klike slijediti njezin primjer odlaska.

Cijeli tekst: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0MjpNqSUwtySLKMSrPncf1hQJ2WFePWjXP4AccrJUCyMNZhMPmmU1oLJQptrDy8PSl&id=100077028956470

“Nažalost, daleko od toga da je naš svijet imun na utopijske boljke – dapače. Čini se da je jedan od temeljnih uzroka kolektivno ludog trogodišnjeg ponašanja upravo dogmatično vjerovanje u ispravnost jednog nametnutog (kako ga mi nazivamo; mainstream) puta, te demoniziranje, cenzuriranje i odbijanje svakog drukčijeg.

Apsolutna sigurnost u ispravnost vlastitih ideja, što je de facto isto što i nesklonost poboljšanju, društveno je pogubna jer nulificira važnost (i mogućnost) kritične suprotstavljene strane, koja je pak preduvjet napretka. Takvo je djelovanje uzelo maha kroz sustavno povećavani globalizam, koji je, još jednom, iz dobre ideje na papiru, upravo zbog dugogodišnjeg manjka samoispravljanja (jer čelne globalističke institucije ne odgovaraju ni građanima ni državama ni samima sebi, pa im posljedično nitko ne služi kao korektor), danas metastazirao u utopistički netolerantni sistem koji direktno dokida otvorenu liberalnu demokraciju kakvu smo gradili stoljećima.

Zaključno, ako sažmemo temeljne opasnosti utopističkog razmišljanja i djelovanja pod sljedeće faze; a) lažno obećanje rješavanja nerješivog, b) dogmatični redukcionizam svijeta i c) opravdavanje svih sredstva postizanja cilja utopije njegovim ostvarivanjem, možemo zaključiti kako današnji društveni čelnici prolaze sve te faze. Svijet se redovito metodom redukcije svodi na jedan aktualni mainstream problem (covid, ekološka katastrofa, rat s Rusijom, ostvarivanje woke prava, …), sva se sredstva opravdavaju kako bi se ostvarila zamišljena utopija u kojoj tih problema nema.

Svatko tko se tim sredstvima na bilo koji način suprotstavi etiketira se kao “onaj drugi” (antivakser, nevjernik u klimatske promjene, rusofil, seksist, homofob, …), a implicitno u tome svemu postoji parareligijsko lažno obećanje pobjede nad prividnim zlom.

Posljedično, građani bi trebali pristati na smrzavanje zimi kako bi se porazio “neprijatelj”, na zatvaranje u svoje domove i zabrane rada, kretanja i sl. u ime “borbe s virusom”, na više-manje svaku ludost koja se na dnevnoj bazi osmisli jer klimatska apokalipsa, koja nikako da dođe, prijeti iza ugla.

‘Kontradiktorna priroda utopija’, rekao je Scruton, ‘jedno je od objašnjenja nasilja kojim se pokušavaju provesti; treba uložiti beskonačnu snagu da bi se ljude natjeralo da ostvare ono što je nemoguće’.”

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button