DomovinaPovijest

Sjećate li se one Šeksove rečenice ‘locirati, identificirati, uhititi, transferirati‘? Prije 16 godina uhićen je general Ante Gotovina

U hotelu sa četiri zvjezdice na Tenerifeu na današnji dan prije 16 godina uhićen je hrvatski general Ante Gotovina. Bio je apsolutno smiren, uhićenju se nije opirao…

Nakon više od četiri godine skrivanja, na današnji dan 2005. uhićen je general Ante Gotovina, a glavna haška tužiteljica Carla del Ponte bila je presretna.

– Imam vrlo dobre vijesti. Ante Gotovina je tijekom prošle noći uhićen u Španjolskoj – kazala je.

Gotovina je, kao što je poznato, uhićen u mandatu HDZ-ova premijera Ive Sanadera i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Samo koji mjesec prije uhićenja na Kanarima, HDZ-ov patrijarh Vladimir Šeks javno je sažeo zaključke sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost na temu razrješenja tzv. slučaja Gotovina: „locirati, identificirati, uhititi, transferirati!”.

Dinko Burić svojevremeno je u svibnju 2011. u Saboru javno rekao Šeksu kako će u narodu uvijek ostati upamćen kao čovjek koji je rekao kako ratnog heroja i generala Hrvatske vojske Antu Gotovinu treba “identificirati, locirati, uhititi, transferirati”, te kako će ga to pratiti “i na ovom i na onom svijetu”.

Haag je Gotovinu teretio po zapovjednoj odgovornosti za brojne zločine u oslobodilačkoj akciji „Oluja“: prvi put je proglašen krivim 15. travnja 2011. godine te mu je određena kazna od čak 24 godine zatvora. Nakon žalbenoga procesa, pravomoćnom presudom od 16. studenog 2012. oslobođen je svih optužbi i nakon sedam godina pritvora pušten je na slobodu.

„Rat pripada povijesti, okrenimo se budućnosti“ – poručio je naciji nakon trijumfalnoga povratka u zemlju bivši general, pustolov i legionar. Premda su ga mnogi i otvoreno i suptilno vabili na politički angažman, Ante Gotovina prema svima je zadržao razumnu distancu, realiziravši se primarno kao ribar u biznisu s tunama.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button