Vijesti

Politička kriza u BiH: HNS priopćenje, stavovi EK izvješća o proširenju

-Nasilna smjena državne tužiteljice Gordane Tadić pod palicom bošnjačkog političkog vrha, dodatno je produbla političku krizu u BiH i to potpomognutu besramnim paraobavještajnim pritiscima i medijskim spinovima koji su označili je slom trećeg stupa vlasti u Bosni i Hercegovini. U ovim trenucima traje bošnjačko otimanje i ovladavnje pravosuđem, priopćeno je iz Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, prenosi Hms.ba.

Podsjećamo, da je Odlukom većine članova Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH Gordana Tadić smijenjena je s pozicije glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH.

U priopćenju HNS BiH se navodi da “prvi u Bošnjaka”, uz radikalne “twitteraše”, već mjesecima u svojim javnim istupima vrši politički pritisak na pravosudni sustav te da očigledno ista politika stoji iza današnje smjene.

-Nužno je istaknuti kako su za smjenu Gordane Tadić glasali: Halil Lagumdžija, Amila Kunosić Mimica, Sanela Butigan-Gorušanović, Sanin Bogunić, Lejla Hadžić i Mustafa Šabić – evidentne pravosudne perjanice bošnjačkog unitarizma i direktno odgovorni pojedinci koji su danas srušili treći stup vlasti u Bosni i Hercegovini, naglašava se u priopćenju HNS BiH.

U  priopćenju se zaključuje da je današnji rušilački pohod uvod u neizvjesno stanje, ne samo u okviru pravosudnih institucija i vladavine prava, nego i političkog i institucionalnog okvira kroz neskrivene pokušaje bošnjačkog ovladavanja Federacijom BiH.

KARAMATIĆ: Revitalizaciju Herceg-Bosne treba tražiti na Međunarodnom sudu pravde u Haagu jer su Hrvati prevareni

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke BiH Mario Karamatić u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne najavio je kako će hrvatske stranke izaći na Opće izbore 2022. godine iako neće doći do promjene Izbornoga zakona, prenosi Hrvatski Medijski Servis / HMS.ba.

„Bit će postignut dogovor, ali to neće proći u Parlamentu BiH“, ustvrdio je Karamatić.

Kao rješenje u takvoj situaciji vidi revitalizaciju Hrvatske Republike Herceg-Bosne. „Postoji Međunarodni sud pravde u Haagu na kojem zainteresirane strane pri potpisu međunarodnih ugovora, ako su grubo prevarene ili oštećene, imaju pravo zatražiti vraćanje na početne postavke. Hrvati iz BiH su prevareni. Znači Jadranko Prlić i Krešimir Zubak koji su stavili potpise u naše ime su prevareni. Oni nisu potpisali da nama Bošnjaci biraju člana Predsjedništva i da nam Bošnjaci određuju uz pomoć visokog predstavnika koliko je trećina od nečega“, rekao je Karamatić.

I predsjednik HSS-a u Hrvatskoj Krešo Beljak u emisiji Kompas zauzeo se za osnivanje hrvatskog entiteta. „Ne razumijem zašto bi se u Sarajevu ili među bošnjačkim političarima netko bojao ostvarivanja onih prava Hrvata koje recimo imaju Srbi“, rekao je Beljak.

Karamatić je najavio kako srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik neće odustati od politike vraćanja nadležnosti RS-u i da u tome ima potporu cjelokupne srpske oporbe. HSS BiH je označio kao stranku ljevice. „To smo od svoga osnutka od kako je HSS osnovao Stjepan Radić. Mi smo antikomunistička i antifašistička stranka i to se nikada nije promijenilo. Mi smo visoko socijalno osjetljivi. Stranke ljevice su upravo to“, naglasio je Karamatić u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne./HMS/

Oliver Varhely (Povjerenik za proširenje EU): Želimo da akteri u BiH poštuju i u potpunosti provode Daytonski sporazum

AB: Türkiye kilit ortak olmaya devam etmekte - 7 gün 24 saat son dakika  gündem ve güncel haberşer
Oliver Varhely povjerenik za proširenje

EK je u Strasbourgu usvojila godišnji paket o proširenju, koji uključuje izvješća o napretku šest zemalja zapadnog Balkana i Turske.

Oliver Varhelyi, europski povjerenik za proširenje, uputio je poruku političkim elitama u BiH. Ponovio je i to kako “EU i dalje podržava Daytonski sporazum”.

U izvješću se navodi da BiH zemlja i dalje krši Europsku konvenciju o ljudskim pravima, jer nije provela odluku Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci. Sud je utvrdio da je izborni zakon diskriminatoran jer se po njemu pripadnici nacionalnih manjina ne mogu kandidirati za članove predsjedništva. Isto tako nisu provedene ni brojne odluke ustavnog suda BiH koje se odnose na predstavljanje konstitutivnih naroda.

“Uključivi proces izborne reforme, kroz istinski dijalog i u skladu s europskim standardima koji će eliminirati sve oblike neravnopravnosti diskriminacije u izbornom procesu od najveće je važnosti”, kaže se u izvješću, prenosi Euractiv.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button