Izbor uredništvaLjepota i zdravlje

Nova studija: Moderna stvorila covid. Stručnjaci poručili…

Sve više studija i članaka na portalima kao objava na društvenim mrežama citiraju znanstveni rad koji tvrdi da je Moderna, farmaceutska kompanija koja proizvodi cjepivo protiv covida-19, sama kreirala koronavirus.

No glavni autor studije nije rekao da se njegovi nalazi odnose na spomenutu kompaniju, a neovisni stručnjaci tvrde da ni samo istraživanje nema znanstvenu vrijednost, piše AFP, a prenosi Index.

“Dok su vam skretali pažnju ratom u Ukrajini, objavljeni su dokumenti koji potvrđuju da je Moderna stvorila virus covida-19”, stoji u naslovu članka od 14. ožujka 2022. portala The Expose.

“Pojavili su se vjerodostojni dokazi da je ova farmaceutska kompanija, koja je zaradila milijarde prodajući eksperimentalno cjepivo protiv covida, sama kreirala virus”, navodi The Expose, pozivajući se na istraživanje objavljeno u recenziranom časopisu Frontiers in Virology.

19 “sumnjivih” nukleotida

Nova studija: Moderna stvorila covid. Stručnjaci poručili...
crodex.net
Izvor: Pixabay

Expose navodi da je dio genoma SARS-CoV-2 od 19 nukleotida komplementaran sekvenci koju je patentirala Moderna 2017., dvije godine prije početka pandemije, te da to pokazuje da je kompanija ta koja je zapravo stvorila ovaj smrtonosan virus.

Moderna nije odgovorila na nekoliko zahtjeva za komentar.

Glavni autor studije, oftalmolog Bala Ambati, naveo je kako je glavni cilj njegova rada bilo istraživanje porijekla virusa.

“Ne sumnjičimo ni jednu osobu, tvrtku ili državu, već postavljamo hipotezu da bi rekombinacija u ljudskoj staničnoj liniji i curenje iz laboratorija mogli biti izvor SARS-CoV-2”, rekao je Ambati sa Sveučilišta Oregon.

Iako još uvijek nije poznato točno podrijetlo SARS-CoV-2, mnoga istraživanja pokazuju da je najvjerojatnije 2019. prešao sa životinja na ljude. No, nitko nije isključio mogućnost da je nastao u laboratoriju.

“Ovo je pravo smeće”

Craig Wilen, imunobiolog sa sveučilišta Yale, oštro je kritizirao istraživanje objavljeno u časopisu Frontiers in Virology.

“Ova studija i hipoteza su potpuno smeće i više nalikuju teoriji zavjere nego znanstvenim dokazima ili istraživanju”, rekao je Wilen.

Objasnio je kako nema smisla ukazivati na preklapanje slijeda od 19 nukleotida s obzirom na to da je genom SARS-CoV-2 dugačak oko 30.000 nukleotida. Također je odbacio ideju da bi neka suvremena kompanija mogla izmisliti cijeli genom.

“Znanstvenici nisu ni blizu toga da mogu stvoriti novu vrstu virusa od nule, čak i da to žele”, kazao je.

Virolog Scott Kenney sa Sveučilišta Ohio State University College of Veterinary Medicine, rekao je da su izgledi da je Moderna stvorila virus mnogo manji od toga da se sve to zbilo prirodnim putem.

Zajedno sa svojim kolegom, virologom Carlosom Romerom sa Sveučilišta Florida College of Veterinary Medicine, smatra da je u studiji pogrešno izračunata vjerojatnost prirodnog podudaranja 19 nukleotida.

“Tu informaciju ne smatram pouzdanom. To jednostavno nema smisla”, rekao je Romero i dodao da je besmisleno zaključiti da je Moderna izmislila koronavirus na temelju predočenih dokaza.

Studiju pregledao samo jedan neovisan stručnjak

Časopis Frontiers in Virology je recenzirana publikacija, odnosno istraživanja koja objavljuje pregledavaju neovisni stručnjaci. Na njezinoj web stranici stoji da “studije pregledavaju aktivni znanstvenici koji se nalaze u našim odborima na temelju strogih kriterija izvrsnosti i koji svojim imenima u objavljenom članku potvrđuju točnost i valjanost istraživanja”.

No istraživanje naziva MSH3 Homology and Potential Recombination Link to SARS-CoV-2 Furin Cleavage Site recenzirao je samo jedan neovisan stručnjak, veterinar iz Kine, za što je Wilen rekao da je vrlo neobično.

“Gotovo svi radovi imaju tri recenzenta pa je čudno da ovaj rad ima samo jednog”, kazao je.

Kenney se s time složio, rekavši da, iako se to razlikuje od časopisa do časopisa, većinu istraživanja pregledaju dva ili tri neovisna stručnjaka i “na temelju njihovih recenzija i uredničke procjene, studija se revidira, odbija ili prihvaća.”

Osporio je nalaze studije, rekavši: “Vidim jasne rupe u istraživanju i potencijalnu pristranost u podacima, a rasprava i tvrdnje koje povezuju ovo istraživanje s Modernom izgledaju kao loš pokušaj da sumnjiva studija postane senzacija”.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
nacional

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button