Povijest

Komunistički zločin u Macelju: Pokopani ostatci 84 žrtve komunističkog režima

Komunistički Zločin u Macelju, likvidirano oko 15.000 Hrvata u 130 razbacanih grobišta. Svjedoci svjedoče da su ljudima bušili dlanove žicom i vezali po dvoje prije ubijanja.

U Macelju su jučer pokopani posmrtni ostaci 84 žrtve križnoga puta ekshumirani iz masovne grobnice u svibnju prošle godine.

U zajedničkoj grobnici u Maclju pokopano je sada 1247 žrtava, ubijenih u maceljskoj šumi, jednoj od najkrvavijih postaja križnoga puta 1945.

Iako prema informacijama Ministarstva hrvatskih branitelja u Macelju više nema masovnih grobnica, traganje za žrtvama koji je počinio komunistički režim neće stati.

– Svaku novu informaciju, novo saznanje obrađujemo i provodimo probna iskapanja. Ukoliko se pokaže da je točna informacija, onda ćemo nastaviti. Nikad nećemo stati, nikad se nećemo umoriti, prestati tražiti i iskapati ljude, omogućiti im ono što je svaki čovjek zaslužio, to je minimum, to je pravo na grob, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

KOMUNISTIČKI ZLOČIN U MACELJU

Na području Macelja i okolnih mjesta komunistički zločinci su u svibnju i lipnju 1945. ubijali povratnike s Bleiburga na njihovom Križnom putu, prema izjavi svjedoka oko 15.000 ljudi je tu pobijeno. Pretpostavlja se da se u maceljskoj šumi nalazi oko 130 grobišta, od kojih je samo nekolicina otkrivena. Među ubijenima bila je i skupina od 21 svećenika i redovnika iz različitih zajednica Crkve u Hrvata.

Prvi je o svemu javno progovorio kardinal Franjo Kuharić 1991. na sv. misi zadušnici pokraj jame IVd za koju se pretpostavljalo da sadrži kosti pobijenih svećenika i redovnika. Otkopavanje iz 1992. pokazalo je da su ubijeni zajedno sa sedamdesetak hrvatskih časnika i dočasnika. Tom su prilikom inače na području Maclja otkopane 23 jame sa sveukupno 1.163 žrtve.

Kosti su pokupljene i ležale su u vrećama na tavanu KBC Šalata više od 12 godina, sve do 22. listopada 1995. Tada su zalaganjem preživjelog svjedoka Križnog puta Stjepana Brajdića i fra Drage Brgleza, mjesnog župnika te Udruge Macelj 1945., pokopane u crkvi Muke Isusove u Maclju. Sv. misu zadušnicu i sprovodne obrede vodio je kardinal Josip Bozanić. Crkva Muke Isusove inače je spomen-crkva na pobijene u Maclju.

Ispred nje postavljen je i križni put u bronci, rad akademskog kipara Ante Jurkića. Godine 2016. spomen-područje je obogaćeno novim sadržajem. Otvorena je spomen-soba s prikazom što se dogodilo u Macelju i s predmetima koji su ostali iza ubijenih.

Bilo je to 2. lipnja na kraju sv. mise zadušnice koju je predvodio biskup Valentin Pozaić. Tijekom izgradnje poznati hrvatski svjetski slikar Charles Billich bio je zamoljen da dopusti reprodukciju svoje slike Križni put. Međutim, kao pravi domoljub, umjesto toga on je naslikao i poklonio za spomen-sobu novu sliku Križni put, te slike Krvavi most i Očaj.

Hercegovačka franjevačka provincija u Macelju je izgubila svoja tri člana: fra Metoda Puljića, fra Darinka Mikulića i fra Julijana Petrovića koje su likvidirali komunistički krvnici. Stoga nije čudno da je novčano pomogla izgradnju spomen-sobe. Dar je uručen preko fra Miljenka Stojića, vicepostulatora postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

Komunistički zločin u Macelju

Komunistički zločin u Macelju. Popis do sad poznatih pobijenih svećenika

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button