Izbor uredništva

Kako nam je “Grinch” ukrao referendum

“Kada će kaznena prijava koju je podnijela GI Narod odlučuje protiv Lovre Kuščevića DORH-u doći na red? Koliko godina mora proći dok je na „dnu neke ladice“? Uz pomoć Uskokovih osumnjičenika iz Afere Rimac, Terezije Marić i Lovre Kuščevića, ukradeno je više od 40.000 potpisa, čime je Plenković napravio udar na demokraciju i spriječio referendum, kako ne bi izgubio vlast, tvrdi dr. Natalija Kanački iz inicijative GI Narod odlučuje . Ova priča je mali vremeplov kojim se vraćamo u 2018 godinu da se podsjetimo kako nam je Grinch ukrao referendum, a u ovom slučaju “Grinch” je trio kojega čine Plenković, Rimac i Kušćević.

Plenković je “brojanje potpisa” GI Narod odlučuje za promjenu izbornog sustava povjerio Lovri Kuščeviću i Josipi Rimac. Danas su oboje pod istragom zbog kriminala. Ali – nema istrage o tome jesu li njih dvoje za Plenkovića “krivo prebrojali potpise i ukrali građanski referendum“. A zašto je Plenkoviću bilo toliko važno da hrvatski građani ne mogu odlučivati o promjeni izbornog sustava? Pa zato što – da se izborni sustav promijenio – danas Pupovac i Plenković ne bi zajedno imali većinu u Saboru! Hrvatska bi narasla u demokratizaciji društva te smanjenju moći korumpiranih političkih elita.

Naime kako nam je poznato od ranije, na Županijskom sudu u Splitu USKOK je podignuo optužnicu protiv Lovre Kuščevića, bivšeg ministra, njegove supruge te još četiri osobe zbog zloporabe ovlasti te davanja i primanja mita. Sve to nakon godinu i pol, kada je otkriveno da je Kuščević kao općinski načelnik inicirao izmjenu prostornog plana kako bi svoju štalu prenamijenio u stambeni prostor te da je šogoru bespravno omogućio kupnju POS-ova stana. No, nikada nije istražen slučaj s GI Narod odlučuje i krađom referenduma.

ZAŠTO JE LOVRO KUŠČEVIĆ JAKO VAŽAN "Je li Lovro Kušćević zvijezda uzdanica  malim poduzetnicima Hrvatske?" | Hazud.hr

Rimac i još 12 državnih dužnosnika i poduzetnika Uskok sumnjiči za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u odbilo je 18. lipnja prijedlog obrane bivše državne tajnice da je puste iz istražnog zatvora gdje je završila zbog sumnji za trgovanje utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti te davanje i primanje mita u aferi Vjetroelektrane.

Pored Rimac, odlukom izvanraspravnog vijeća, u pritvoru su ostali i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro i šibenski poduzetnik Ante Sladić, dok je kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija pušten da se brani sa slobode.

A u proširenju istrage Uskok Rimac se, među ostalim, tereti da je utjecala na članicu Državne ispitne komisije kako bi njena suosumnjičenica prošla državni ispit te sestru zaposlila u šibenskoj Elektri. Također, sumnjiče ju i da je u Zavodu za zapošljavanje u Otočcu zaposlila sina glavnog urednika lokalnog portala koji je trebao pisati o nezakonitim zapošljavanjima u HEP-u.

Ne otkrivajući identitete osumnjičenih Uskok je objavio da je Rimac koristila svoj položaj državne tajnice, kao i društveni utjecaj koji je stekla kroz višegodišnje obnašanje dužnosti gradonačelnice Knina te zastupnice u Hrvatskom saboru.

Što je Plenković govorio o Josipi Rimac prije nego što je uhićena zbog  korupcije? - Index.hr

Onemogućavanje referenduma GI Narod odlučuje

Građanska inicijativa Narod odlučuje dva tjedna prikupljala je potpise za izmjenu Ustava i predala u lipnju 2018. Hrvatskome saboru Zahtjev za raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav.

Za prvo referendumsko pitanje, o promjeni praga za ulazak u Sabor i načina biranja zastupnika, prikupili su 405.352 tisuća potpisa, a za drugo, ono o glasovanju manjina u Saboru, 407.469 tisuća potpisa.

Prebrojavanje potpisa još nije niti počelo, a Lovro Kuščević obznanio je kako se u proces provjere potpisa uključuje još jedna institucija – APIS (Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama).

Vlada Andreja Plenkovića tek tri mjeseca nakon što su potpisi predani Saboru objavila je kako inicijativa Narod odlučuje nije skupila dovoljno potpisa za referendum i pravednijem izbornom sustavu, odnosno da je od 412.325 potpisa za prvo referendumsko neispravno 40.875 potpisa, a za drugo je neispravnih 40.666 od ukupnih 407.835 potpisa, dok je GI Narod odlučuje početkom 2019. objavila kako su kontrolne liste navodno nevažećih potpisa uništene rezačem papira, dok digitalne kopije ne postoje, stoga je onemogućena pravedna provjera potpisa i njihova revizija.

2018. godine GI Narod odlučuje kazneno je prijavila nepoznatu osobu za zloporabu dužnosti i krađu potpisnih knjiga kod prebrojavanja potpisa za dva referendumska pitanja te inicijative, kao i Lovru Kuščevića.

Nakon što je je USKOK započeo prvu istragu moguće Kuščevićeve malverzacije s nekretninama iz GI Narod odlučuje poručili su:

“Ako se istražuje Kuščevićeva zloupotreba lokalne političke funkcije – za malverzacije sa zemljištem, zašto se ne istražuje zloupotreba državne političke funkcije za malverzaciju s potpisima hrvatskih birača – krađu referenduma o promjeni izbornog sustava? Prema tvrdnjama Ministarstva uprave nedostaje samo 0,88 posto potpisa za prvo, odnosno 2,02 posto potpisa za drugo referendumsko pitanje, a bivši ministar je onemogućio naknadnu provjeru svega što je njegovo Povjerenstvo radilo (koju je premijer Plenković bio obećao na sjednici Vlade 17.10.2018.), uništio kontrolne liste – dokaze o tome zašto su potpisi odbačeni i zabranio saborskim zastupnicima uvid u potpise – očekujemo ponovno brojanje potpisa hrvatskih birača u nazočnosti promatrača”.

Iako je Kuščević otišao, Plenković još uvijek nije omogućio pregledavanje potpisa.

Nakon svega navedenog zar stvarno mislite da je Plenković, slučajnim odabirom, baš izabrao Josipu Rimac i Lovru Kušćevića za svoje glavne suradnike koji će za njega obavljati prljave zadatke.

Ako se optužnice pokažu istinitima i ako se uistinu dokaže da su njih dvoje zamračili milijune hrvatskih poreznih obveznika, hoće li i dalje hrvatski narod biti toliko naivan da vjeruje da na isti način nisu zamračili i potpise za promjenu izbornog zakona.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
YT Mate Mijić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button