Izbor uredništva

Kako manipuliraju s nama i koje je rješenje!?

Svaka poruka, emisija, videoigra, film, program, posebice oglas ili reklama, konstruirani su, zamišljeni i načinjeni s određenom svrhom i namjerom (manipulirati, zabaviti, informirati, prodati).U današnjem svijetu medije primarno pokreću interesi kapitala, posla i profita. Ne vrijedi to samo za oglašavanje, već i za zabavni i informativni program.

U suvremenom svijetu mediji predstavljaju temeljni izvor informiranja, a u novije vrijeme razvoj tehnologije omogućio je njihovu integraciju u svakodnevno funkcioniranje čovjeka. Od samih početaka, mediji su bili sredstvo kojim se utjecalo na javno mišljenje i poticalo na društvene promjene, zbog čega je težnja za njihovom kontrolom od strane interesnih skupina i vladajućih prisutna i do današnjih dana. Povijest je prepuna primjera zlouporabe medija i njihovog korištenja u svrhu manipulacije javnim znanjem i masama, a u suvremenom globalno umreženom društvu kojeg karakterizira medijska sveprisutnost i dostupnost, takva djelovanja mogu imati kobne posljedice.

DESET STRATEGIJA MANIPULACIJE PUTEM MEDIJA američkog lingviste NOAMA CHOMSKOG su objavljene puno prije ovog cirkusa koji se trenutno događa širom svijeta ali one su i dalje i te kako aktualne.

Trenutno, gdje god se nalazili, kao pojedinci i kao društvo prolazimo kroz jedno vrlo zahtjevno razdoblje. Manipulacije, prijetnje sa svih strana, ograničavanje slobode i oduzimanje osnovnih ljudskih prava i širenje straha postali su naša svakodnevnica. U današnje vrijeme sve se češće susrećemo s raznim oblicima manipulacije pa smo tako ponekad sami svjedoci i žrtve iste. U pravom smislu te riječi manipulacija znači rukovođenje ili baratanje određenim predmetima pomoću pomagala. Ali u prenesenom smislu manipulacija znači vješto varanje, spletkarenje, pri čemu se ideje ljudi ili događaji instrumentaliziraju, koriste kao sredstva za određene skrivene i često nepoštene ciljeve. Najveći uspjeh manipulacije je kada ona postane nevidljiva.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button