Domovina

Hoće li teolozi priznati Međugorje kao odjek Evanđelja?

Četrnaesti mariološko-marijanski nacionalni kongres na temu “Međugorje kao doprinos novoj evangelizaciji”, koji organizira Hrvatski mariološki institut Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Papinska međunarodna marijanska akademija PAMI i Župa sv. Jakova Međugorje otvoren je 7. listopada u Međugorju, a trajat će do 9. listopada, javlja Radijska postaja Mir Međugorje.

“U Međugorju se doista ostvaruje nova evangelizacija”

“Radosni smo jer smo uspjeli organizirati jedan u mariološko-marijanski nacionalni kongres. To je bila i ideja ranijih voditelja Hrvatskog mariološkog instituta (HMI). U Međugorju se doista ostvaruje nova evangelizacija, taj urgentni poziv koji suvremene pape upućuju Crkvi u današnjem svijetu. Nova evangelizacija se u Međugorju događa na raznim razinama i načinima. To ćemo vidjeti iz vrlo raznolikih tema iz naših preko 20 izlaganja”, kazala je s. Valerija Kovač, tajnica Hrvatskog mariološkog instituta i profesorica na KBF-u u Zagrebu, koja je pozdravila i apostolskog vizitatora za župu Međugorje nadbiskupa Aldu Cavallija, mostarsko-duvanjskog biskupa Petra Palića, sisačkog biskupa Vladu Košića te brojne druge goste, kao i domaćine međugorskog župnika fra Zvonimira Pavičića i predstojnika HMI fra Ivana Karlića.

Biskup Palić: “Nužan je jasan, proročki, kritički i otvoren govor i pristup svim fenomenima s kojima se Crkva susreće”

“Ovaj će Kongres nastojati rasvijetliti i nastojati promatrati međugorski fenomen u duhu nove evangelizacije. Kad Crkva i pape govore o novoj evangelizaciji, onda uvijek naglašavaju nužnost da Crkva najprije evangelizira samu sebe. Stoga je nužan jasan, proročki, kritički i otvoren govor i pristup svim fenomenima s kojima se Crkva susreće. Iako Crkva u zadaći evangelizacije promišlja još od sedamdesetih godina prošloga stoljeća sveti Ivan Pavao II. u svojim dokumentima sve češće rabi pojam nova evangelizacija. On će prigodom slavlja, u svojim govorim i dokumentima i osobito o 500. obljetnici početka evangelizacije 1983. godine na neki način definirati novu evangelizaciju.”, ističe mons. Palić.

“Ona nije nova s obzirom na sadržaj. Ali je nova u svojoj gorljivosti, u svojim metodama i u svojem izrazu, kako kaže Papa. Stoga uvijek treba imati na umu da je jezgra života Crkve, samim time i nove evangelizacije, ljepota spasonosne Božje ljubavi. Ona se objavila u umrlom i uskrslom Kristu kako će reći papa Franjo u pobudnici Radost evanđelja”, kazao je mons. Palić dodajući na kraju svoga govora kako je zadaća teologa “jasnoća u promišljanju, preciznost u izražavanju i otvorenost Duhu Božjemu i suglasju s učiteljstvom Crkvu”, te je zazvao Mariju da nam pokaže pravi put do svoga Sina Isusa Krista, da nas uči poniznosti, poslušnosti i otvorenosti Božjem Duhu.

Biskup Košić: “Neka se čuje što više mišljenja”

Nekadašnji predstojnik Hrvatskog mariološkog instituta, a sada zamjenik predstojnika sisački biskup mons. Vlado Košić u svom obraćanju kazao je kako učiteljstvo uči, a teolozi proučavaju.

”Ovo je skup teologa, onih koji proučavaju pa neka se proučava i neka se dođe do nekih spoznaja neka se ovaj fenomen proučava sa što više aspekata s različitim mjerilima pristupima. Neka se čuje što više mišljenja. Ono što je rečeno u Zadru, nije rečeno kao konačna istina, možda će se za deset godina nešto drugačije moći reći”, kazao je biskup Košić o Zadarskoj izjavi Biskupske konferencije Jugoslavije te svim sudionicima Kongresa zaželio plodonosan rad.

Argumenti: Hoće li teolozi priznati Međugorje kao odjek Evanđelja?

Tema emisije ‘ARGUMENTI’ na Hrvatskom Katoličkom radiju u četvrtak imala je za temu: Međugorje, odnosno, hoće li teolozi priznati Međugorje kao odjek Evanđelja?

Povod emisiji je 14. Mariološko-marijanski nacionalni kongresa koji se od petka 7. listopada do nedjelje 9. listopada odvija u Međugorju na temu ”Međugorje kao doprinos novoj evangelizaciji.”

U emisiji je bilo govora o ovim pitanjima: Je li ovaj kongres znak da i teolozi priznaju posebnost Međugorja? I da smo korak bliže mogućem priznanju – za sada navodnih Gospinih objava? Po kojim se kriterijima vrednuje Međugorje kao doprinos novoj evangelizaciji? Kako Crkva gleda na plodove Međugorja – duhovna zvanja, bračni život, brojne milosti po Sakramentu pomirenja i Euharistiji? Kakav je sadržaj Gospinih poruka?

O tome su govorili gosti emisije: izv. prof. dr. sc. Valerija Kovač, tajnica Hrvatskog mariološkog instituta i članica PAMI, doc. dr. sc. fra Daniel Patafta, član Hrvatskog mariološkog instituta i vlč. Marijan Štingl, župnik Župe Voloder i međugorski hodočasnik koji je svoje duhovno zvanje otkrio u Međugorju.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
narod.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button