Vjera

Facebook zbog „govora mržnje“ izbrisao objavu „Isus je umro da bi ti mogao živjeti“

Središnji postulati jedne religije ne bi smjeli biti više ili manje prihvatljivi od postulata druge, bez obzira na to slaže li se s tim “moderator” (tj. cenzor, osoba ili stroj) ili ne.

Ali kada kršćanin objavi da je “Isus umro da bi ti mogao živjeti” — što bi bilo jedno od temeljnih uvjerenja religije — osoba koja stoji iza objave može biti optužena za “govor mržnje” na Facebooku.

Uzmimo za primjer bivšeg pisca Blazea, novinara Billyja Hallowella, koji je na internetu podijelio upravo takvu izjavu. Facebookov zapanjujući odgovor nije bio samo brisanje objave, već i objašnjenje cenzure kao odgovora na “govor mržnje”.

Zapravo nije važno slažete li se s tim ili ne – kao i s vjerovanjima bilo koje druge religije – ali što je točno “mržnja” u vezi s tim? Ako ništa drugo, izraz jasno govori o nesebičnosti i žrtvi za dobro drugih.

Hallowell je o tome progovorio na Twitteru, objavivši sliku i komentar rekavši da je incident, po njegovom mišljenju, “vrlo, vrlo bizaran”.

Ali postojao je i žalbeni proces, koji nije pomogao. Tko god/što god pregledava ove pritužbe na Facebooku, ostao je pri svom.

Hallowell je prvi put kliknuo “objavi” na Facebooku oko 2. travnja (dakle, to bi bilo oko Uskrsa, čineći poruku koju je pokušavao proširiti relevantnijom). Ali objava je brzo označena zbog navodnog kršenja politike zajednice o govoru mržnje – i dobila je upozorenje da bi objava mogla biti “pregledana”.

U tom trenutku, kazna koju je Facebookov stroj za cenzuru smatrao prikladnom za “zločin” bila je učiniti objavu nevidljivom za bilo koga osim za autora.

Da je Isus umro kako bi njegovi sljedbenici mogli živjeti – kao pojam ili ne – samo je religijsko načelo.

Dakle, umjesto opravdavanja izuzetno niskog ranga – u tom smislu – činjeničnog – posta sa, “imamo ove standarde (govor mržnje) tako da se svi osjećaju sigurno, poštovano i dobrodošlo” – možda bi Facebookov bezumni sustav “moderiranja” shvatio da su upravo takve reakcije učinile da se kršćani ne osjećaju “sigurno, poštovano ni dobrodošlo”.

Onda je postalo gore. Objava je nakon “žalbe” potpuno izbrisana.

“Vaša je žalba pregledana”, tvrdi Facebook i dodaje: “Ne možemo prikazati sadržaj koji krši naše standarde zajednice o govoru mržnje.”

Izvor:epoha.com.hr

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Epoha.com.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button