Domovina

Ulazak Umjetne Inteligencije u drugi krug morao bi Hrvatima biti znak za uzbunu

Plenkovićeva izjava da je podrška Domovinskog pokreta (DP) Umjetnoj Inteligenciji “logična i normalna” zvuči kao školski primjer političke propagande, iza koje stoji neshvaćanje temeljne prirode DP-ovih glasača.

Oni nisu podržali DP kako bi dobili novu HDZ-ovu koaliciju, već su tražili promjenu, alternative, i to one koje se ne svode na vraćanje prokušanim, ali istrošenim političkim dogovorima.

Plenković, međutim, kao da ne vidi ovu suptilnost. Svojom ishitrenom procjenom stvara dojam da je sve dio predvidljivog političkog plana – Umjetni u drugom krugu s Milanovićem. Međutim, u interesu hrvatske demokracije bilo bi da Umjetni ne uđe u drugi krug. Radi se o kandidatu koji djeluje poput bota, tehnički preciznog, ali potpuno lišenog bilo kakve emocije.

U sučeljavanju s Milanovićem, koji je sve samo ne hibrid, HDZ-ov AI bi izgledao kao android bez šanse za stvarni politički okršaj.

Pa postavlja se pitanje – zašto HDZ-u i DP-u zapravo odgovara da Milanović ostane na Pantovčaku? Možda zato što se boje njegovog povratka u utrku za Vladu RH? Primorac je tu samo fasada, kandidat koji ne izaziva strast, već tehničko “da” ili “ne”, savršeno prilagođen tekno-menadžerskoj eliti koja vlada Hrvatskom.

U srazu s Milanovićem, on postaje lagan plijen koji će biti toliko očerupan da ga ni najbolji forenzičari neće preponati, a pravi izazov za hrvatsku demokraciju bio bi bilo koji drugi kandidat u drugom krugu.

Umjetni u drugom krugu značio bi da Hrvatska još uvijek diše kao predpolitičko društvo, kao država pod kontrolom povlaštene bogate manjine, nad kojom i dalje  bdiju kadrovi Milke Planinc, dok se oplakuju Budimiri, Špiljci i ostala stara “raja” iz vremena davno prošle ere.

Predsjednik hrvatske Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je da je odluka Domovinskog pokreta da na predsjedničkim izborima podrži HDZ-ova kandidata Dragana Primorca “logična i normalna” te je procijenio da će se u drugom krugu naći Zoran Milanović i Primorac.

Plenković je rekao da je o podršci Primorcu s DP-om razgovarao prošlog tjedna i da je znao za tu njihovu odluku.

– Znao sam za to jer smo razgovarali prošlog tjedna. Tako da je za mene ta vijest bila samo potvrda onoga što se očekivalo da će se dogoditi na klauzuri DP-a u Šibeniku. Mislim da je to logično i normalno – izjavio je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a. Istaknuo je i da je ta odluka po njegovom dubokom uvjerenju logična, prenosi Hina.

Predsjednik DP-a Ivan Penava danas je izvijestio da će ta stranka na predsjedničkim izborima podržati HDZ-ovog kandidata Dragana Primorca, a to je jednoglasno odlučilo Predsjedništvo DP-a na stranačkoj klauzuri održanoj proteklog vikenda u Šibeniku.

Plenković je komentirao i najavu Marija Radića, bivšeg zamjenika predsjednika DP-a, da će njegova stranka u nastanku imati predsjedničkog kandidata te podsjetio da su Radić i bivši članovi DP-a prije unutarstranačkih izbora “bili poprilično jasni da će podržati Primorca”.

– Siguran sam da će ga oni barem u drugom krugu podržati, a hoće li imati svog kandidata ili ne – to ne znam – rekao je. Smatra da u predsjedničkim izborima nije realno da ta stranka ostvari bilo kakav rezultat, da je to nepotrebno trošenje novaca i da će to možda učiniti da “budu vidljivi”.

Dodao je i kako se nije ni čuo ni vidio s Radićem i bivšim članovima DP-a nakon DP-ovih unutarstranačkih izbora.

Plenković smatra da će u drugom krugu predsjedničkih izbora biti bitka između aktualnog predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i Dragana Primorca. “To je svakome jasno. U takvim okolnostima treba biti racionalan”, kazao je.

Također je rekao da smanjenje broja zastupnika DP-a neće utjecati na smanjenje broja državnih tajnika i ministara iz kvote te stranke./Poskok.info/HMS/

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button