Izbor uredništva

Zašto je višak smrtnosti u Hrvatskoj značajno veći od prosjeka EU?

Suprotno često širenom narativu, Hrvatska je u prva tri vala imala relativno mali broj umrlih – relativno, kad se gleda sa stvarno usporedivim zemljama. Međutim u 4. valu stopa smrtnosti u Hrvatskoj je porasla u odnosu na druge europske zemlje i pogledajmo kako to izgleda sada:

hrvatska

Koji su razlozi?

Gordan Lauc u uzrocima visoke smrtnosti u RH navodi tri glavna razloga:
1. Veliki podbačaj u cijepljenju starijih, posebno onih starijih od 80,
2. Veliko kašnjenje boostera – čak i do sada je booster dobilo manje od 30% starijih od 60 godina,
3. Proboji u bolnicama zbog uvedenih Covid potvrda.

“Mislim da ima više komponenti (visoke smrtnosti, op.a.). Jedna je svakako kvaliteta zdravstvenog sustava. Jedan od načina kako se to može uspoređivati je ‘preventable mortality’, istaknuo je Lauc te upozorio na pomalo poražavajući dokument iz 2017. godine o stanju zdravstvene skrbi u RH pod nazivom ‘State od Health in the EU – Croatia Country Health Priofile’. “Kod nas je ta ‘preventable mortality’ (smrtnost koja se može spriječiti, op.a.) oko dvostruko viša nego u Njemačkoj. Ako ljude ne uspijevamo spasiti od drugih bolesti, nije bilo logično očekivati da ćemo uspjeti od covida”, pomalo je rezigniran Lauc.

“Druga komponenta je cijepljenje starijih od 75. Tu smo kataklizmički zakazali. A tu nisu problem antivakseri, jer onda ne bi oni od 60 do 75 bili tako dobro cijepljeni, a tu zapravo uopće nismo loši. Jednostavno smo nesposobni organizirati cijepljenje starih i nepokretnih”, poručio je Lauc, koji donekle problem vidi u podbačaju cijepljenja ali isključivo starije populacije.

Šutnja znanstvenika

“Treća komponenta su covid-potvrde. Studija HZJZ je pokazala da je oko 11 posto dvostruko cijepljenih zdravstvenih djelatnika bilo zaraženo unutar dva tjedna. Ako je prevalencija zaraženih liječnika i sestara 10 posto, znači da će svaki hospitalizirani pacijent biti u kontaktu s jednim od njih kroz nekoliko dana. Covid-potvrde u zdravstvu su uzrokovale jako puno intrahospitalnih infekcija.

Koliko je takvih (koji su bili u bolnici prije no što su zaraženi) umrlo nitko ne zna i to se jako sakriva”, procjenjuje Lauc koji istodobno objašnjava kako “… ono što sigurno nije značajno utjecalo na smrtnost u ovom zadnjem valu je broj zaraženih. Hrvatska ih je tu imala manje od većine zemalja. Jako dobra usporedba je ovdje sa Slovenijom. Prije su oni imali puno više umrlih, sad su imali više zaraženih, a puno manje umrlih… A druga stvar koja nije utjecala na smrtnost je cijepljenje mladih. Jako malo mladih je umrlo, a cijepljenje je na širenje epidemije imalo gotovo nikakav učinak”.

”Naši „stručnjaci“ i pojedini mediji vole optužiti društvene mreže, antivaksere, a često i mene osobno za to što imamo puno starih i bolesnih koji se nisu cijepili. Službena statistika ih vrlo jasno demantira. Udio cijepljenih značajno opada kod starijih od 75 godina. Muškaraca između 70 i 75 godina se cijepilo 90%, a s obzirom da su postoci računati s pretpostavkom da nas je preko 4 milijuna, vjerojatno ih se i više od 95% cijepilo.

Većina starih i bolesnih zna da im ne treba još i COVID-19 i žele se zaštiti cijepljenjem. Nažalost što su ljudi stariji, sve su manje pokretni i ne mogu baš tako lako „otići na velesajam“ kako bi se cijepili. Nažalost naše zdravstvo im je upravo to poručivalo.

Nakon što smo na to počeli upozoravati, u nekoliko navrata su organizirali akcije da sestre pojedinačno zovu one koji se nisu cijepili i užasnuli su se što se njih oko dvije trećine odbilo cijepiti, pa su odustali. No da su se potrudili i da su sve nazvali, imali bismo za trećinu manje necijepljenih i bilo bi i puno manje umrlih. Da su ih dvaput nazvali, ili da je umjesto sestre nazvao neki elokventni mladi liječnik, ili liječnica, možda bi ih se i dvije trećine cijepilo…No naše javne službe ne vole previše raditi i puno lakše je covid-potvrdama ucjenjivati zdravu djecu, mlade i one koji su već preboljeli covid-19 da se cijepe.

Time su malo „ušminkali“ statistiku i naš premijer se može u Briselu pohvaliti da se približava „cilju cijepljenja“ koji je propisala Europska komisija. Nažalost ostvarivanje tog „cilja cijepljenja“ koje je ugovoren s Pfizerom koštalo nas je puno života, jer se cijepljeni zdravstveni djelatnici zbog covid-potvrda nisu testirali i širili su zarazu po bolnicama, što je analiza koju je proveo HZJZ jasno pokazala.

Umjesto da se OBAVI cijepljenje starijih i tako ih se zaštiti, dođe do njih, motivira, imamo psihozu slučajeva, navala pandemijskih marketingaša na cijepljenje djece i mladih , raspravu o propusnicama i mjerama, a to ne samo da da nas NE primiče rješenju, nego odmiče od rješenja.

Sve to je dovelo do velikog nepovjerenja u cjepiva, što se najbolje vidi po velikom neuspjehu ikakvom rezultatu u cijepljenju djece, za koje se vodila višemjesečna kampanja koja srećom nije dala rezultata.

Nikakve mjere više nemaju smisla jer se omikron ne može zaustaviti, a čini se ni usporiti i jedino što je bitno je cijepiti starije (i neke druge ranjive skupine) odnosno dati im booster, za njih je benefit cjepiva u odnosu na sve možebitne nuspojave jako velik.Više od 90 % svih umrlih od/sa kovidom u Hrvatskoj je starije od 60 godina!

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button