Izbor uredništva

Podsjetimo se kako je Maja Sever plasirala lažnu vijest o djevojčici iako je ‘bila na terenu’

Slučaj “djevojčice Allse” započeo je u subotu 22. rujna 2018. godine kad je ilegalni imigrant, koji je dakle putovao bez valjanih dokumenata, 43-godišnji Wadi Ghazi iz Sirije putem twittera uputio apel javnosti rekavši kako mu je 11. rujna (zanimljiv datum) nestala petogodišnja kćerka Allsa, za što je okrivio hrvatsku policiju.

Allsa je navodno rođena u Bejrutu u Libanonu. Njegov je apel vidio velik dio Hrvatske, a prenijela ga je u nedjelju iza i Maja Sever na svom Twitteru. Posvuda se dijelila objava o potrazi za djevojčicom, nestalom kada je u Hrvatskoj navodno na silu razdvojena od oca s kojim je, nakon što joj je majka umrla, pobjegla od rata u Siriji.

Ostavio kćer nepoznatim ljudima i otišao u dućan?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Wadijevoj priči, on je ilegalno prešao granicu BiH i Hrvatske kako bi u dućanu kupio hranu, a djevojčicu je ostavio na čuvanje obitelji imigranata iz Iraka koja je putovala s njima. U dućanu ga je zaustavila policija, i vratila u Bosnu i Hercegovinu. “Pritom su mu, tvrdi, kao i mnogima prije njega uzeli novac i razbili mobitel. Uništeni mobitel bio je i jedini način da ponovno stupi u kontakt s obitelji s kojom bi se i dalje mogla nalaziti njegova kći”, objavila je udruga Are You Syrious. On je pokazao i rutu i koordinate kuda je išao.

Policija je odmah demantirala priču, rekavši da nije mogao pokazati fotografije djevojčice iz mobitela i rutu pohranjenu u njemu ako mu je mobitel razbijen. Usto su rekli kako im je Wadi Ghazi rekao da takvu izjavu kojom tereti policiju za pljačku nikada nikome nije ni dao.

Allsa ima 5 godina. Nestala je kod Plitvica prije 12 dana.@adrie_v1 pic.twitter.com/twg82KaY7D

— Maja Sever (@SeverMaja) September 23, 2018

U nedjelju 23. rujna je iz ličko-senjske policijske uprave stiglo priopćenje kako je u “dosadašnjem postupanju utvrđeno da su iznesene koordinate o mjestu na kojem se navodno događaj dogodio lažne, odnosno ne potvrđuju navod o tome da je do postupanja došlo u selu Smoljanac. Naime, navedene koordinate označavaju područje grada Gospića udaljenog oko 70 km od sela”.  Rekla je to glasnogovornica PU ličko-senjske Maja Brozičević , te istaknula kako se Wadi Ghazi nije službeno obratio hrvatskoj policiji, niti je hrvatsku policiju o događaju službeno izvijestila bosansko-hercegovačka policija.

Brozičević je pozvala građane da se, ako imaju bilo kakve podatke o navodno nestalome djetetu, jave u najbližu policijsku postaju. Pozvala je i oca djevojčice da slobodno pristupi na njemu najbliži granični prijelaz i obavijesti policiju.

Djevojčicu nitko nije vidio

Iz policije su demantirali i navode Sirijca da ga je policija privela dok je u lokalnoj trgovini u Smoljancu kupovao namirnice. “Netočni su navodi o postupanju u navedenoj trgovini budući da policijski službenici nikada na navedenoj lokaciji nisu postupali, a što potvrđuje i osoblje trgovine. U navedenoj trgovini prema izjavama zaposlenika nisu viđene osobe koje se spominju u javno iznijetim objavama”, stoji u odgovoru policije. Ipak, poručuju kako su svejedno sve informacije o navodnom nestanku djeteta, s podacima koji su trenutno dostupni, proslijedili “svim relevantnim ustrojstvenim jedinicama” kako bi bili na oprezu te da će provjeriti sve navode vezane uz ovaj slučaj.

No, u međuvremenu je novinarka HRT-a Maja Sever na svom Twitteru objavila kako ima potvrdu policije u Velikoj Kladuši da su primili prijavu o nestanku djevojčice Allse na putu prema Hrvatskoj. Sve je, kažu, prijavio njezin otac.

Wadi je imao drugu priču, a Maja Sever je potpuno pristala uz nju. “Nitko mi ne želi pomoći. Hrvatska policija zna da sam izgubio dijete. Nekoliko puta sam krenuo u Hrvatsku da je tražim, ali nisam uspio”, rekao je na lošem engleskom jeziku Wadi. “Nismo imali hrane i stao sam u lokalnoj trgovini da kupim neke namirnice. Tu me uhvatila hrvatska policija, strpala u auto i vratila natrag u Bosnu. Rekao sam im da mi je tu kćer, molio ih da nas ne razdvajaju. Nisu mi vjerovali”, ispričao je Sirijac.

Maja Sever vrlo se aktivno uključila u izvješćivanje o slučaju koji je mnogima od početka bio sporan i sumnjiv (Wadi gleda u pod i sa strane dok govori, priča o tome da je ostavio djevojčicu kod nepoznatih ljudi dok je išao u dućan je nelogična, priča o razbijenom mobitelu na koju je policija ukazala…)  a njeno izvješćivanje o slučaju je potaknulo val mržnje i nepovjerenja spram hrvatske policije, odnosno vjerovalo se Wadiju, a ne policiji. Policija se našla na udaru optužbi da je razdvojila oca i malo dijete, i morala se braniti, dok se Wadi Ghaziju vjerovalo bezrezervno.

U ponedjeljak, 24. rujna, nakon razgovora s hrvatskom graničnom policijom u Velikoj Kladuši Wadi je zatražio azil u Hrvatskoj, i dovezen je u Prihvatilište za tražitelje azila u Zagrebu. Policija BiH potvrdila je za N1 da se Wadi Ghazi, rođen 1975. godine, 21. rujna obratio Policijskoj stanici Velika Kladuša, u prisustvu predstavnika Međunarodne organizacije za migracije. Prijavio je da je prije 10 dana na lokalitetu Plitvičkih jezera lišen slobode od strane policijskih službenika MUP RH, te da je sa još 10 osoba – migranata vraćen na teritorij Republike BiH.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da je policija odgovorno pristupila traženju eventualno nestale sirijske djevojčice, ali da prema formalnim i nekim neformalnim podacima ta djevojčica nije bila nigdje registrirana, a u najmanju ruku nije bila registrirana tamo gdje je registriran Sirijac koji tvrdi da ga je hrvatska policija na silu odvojila od njegove kćeri. 

Božinović: Sve što je plasirano u javni prostor je laž

“Policija je ozbiljno i odgovorno pristupila poslu glede traženja eventualno nestale djevojčice, ali sve do čega smo došli nije potvrdilo ništa od onog što je u samom startu bilo plasirano u javni prostor”, kazao je ministar.

Dva dana nakon što je i Wadi u Hrvatskoj zatražio azil, policija tvrdi da ni jedan dosadašnji navod očeve dramatične priče nisu potvrdili, ni kad su s njim obilazili lokacije na kojima je navodno bio u Hrvatskoj i gdje ga je policija razdvojila od kćeri jer ta mjesta na koja su upućivale GPS koordinate iz njegova mobitela uopće nije prepoznao. Nema ni zajedničkih fotografija njih dvoje na ruti.

Maja Sever, koja se posebno istaknula u dramatičnom izvješćivanju o slučaju je pak ustrajala na narativu da policija Sirijcu – vjeruje. Za Večernji list je, upitana da komentira saznanja o tome da s Wadi Ghazijem po svemu sudeći nije putovala nikakva  djevojčica i da policija nije ništa zataškavala izjavila:

Službeno – ne vidim priču i ne bih komentiralaHrvatski MUP objavio je službenu potragu za djevojčicom uz službeni podatak da je izgubljena na karlovačkom području. Oni mu očito vjeruju. Ja sam novinarski izvijestila o njegovim tvrdnjama, policijskim i policije USK-a. Sa Šprajcom sam se konfrontirala zbog ironičnog komentara o foteljašima jer smatram da to zaista nisam. Trenutačno sam na bolovanju te novinarski nisam u poziciji dalje pratiti slučaj. Nemam problem s objavljivanjem svih relevantnih informacija”, ustvrdila je Maja Sever.

“Treba li ljudima vjerovati? A što drugo možemo?”

15. listopada, kad je već bilo jasno da je Sirijac samo koristio sentimente javnosti i da nikakve djevojčice nije bilo s njim, je u intervjuu za časopis Gloria rekla:

“Uvijek se može više. Što se tiče Wadija Ghazija izvijestila sam o njegovoj molbi kao i svi drugi novinari i u prilog uključila priopćenje policije i izjavu glasnogovornice MUP-a i USK-a. Taj je čovjek novinarima poslao i fotografije s kćerkom, policija mu je povjerovala i raspisala potragu na svojim službenim stranicama. On i dalje traži svoju kćer. Treba li ljudima vjerovati? A što drugo možemo?”

Kasnije je dokazano je da Ghazi nije imao legalnu putovnicu i da se još od početka listopada nalazi u jednom od centara u Nizozemskoj gdje je zatražio azil. Utvrđeno je da je Ghazi u zemljama na ruti kojom je došao Hrvatsku, dakle u Turskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini evidentiran sam bez djeteta. Potvrđeno je da Allsa postoji, ali da nikada nije napustila Siriju, a pitanje je li joj Ghazi uopće otac ili samo osoba koja se služila njezinim fotografijama.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button