Zanimljivosti

Napredak u tehnologiji fuzije: Korak ka neograničenoj količini energije

Ako se planovi ostvare, to će biti nova revolucija na Zemlji, jer fuzija svakih 10 sekundi izbaci energiju koju dnevno potroši manji grad.

Znanstvenici iz Kalifornije su prvi put fuzijom proizveli više energije nego što su uložili u proces, kaže američka vlada.

Američki znanstvenici su krajem prošle godine su predstavili napredak u korištenju energije nuklearne fuzije, koji bi mogao pomoći u borbi protiv tzv. klimatskih promjena ako se uspije primijeniti na komercijalnu proizvodnju električne energije u narednim desetljećima.

Znanstvenici u laboratoriju Lawrence Livermore u američkoj saveznoj državi Kaliforniji su po prvi put nakratko ostvarili energetski dobitak u eksperimentu s fuzijom koristeći lasere, objavilo je američko ministarstvo energetike.

Znanstvenici su laser usmjerili prema gorivu kako bi sjedinili dva laka atoma u jedan teži, pri čemu se oslobodila energija.

Kimberly Budil, direktorica laboratorija, novinarima je na predstavljanju otkrića u organizaciji ministarstva energetike rekla da prepreke u znanosti i tehnologiji znače da će komercijalizacija vjerojatno biti moguća i za manje od pedeset godina.

“S usmjerenim naporima i ulaganjem, nekoliko desetljeća istraživanja osnovnih tehnologija bi nas mogle dovesti u poziciju da izgradimo elektranu”, rekla je Budil.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button