Izbor uredništva

Hoće li Sarajevo dobiti Trg žrtava u Trusini i Grabovici?

Sutra neće biti prosvjeda u Sarajevu ili Zagrebu koji će zahtijevati da se jedna ulica ili trg nazove Trg žrtava u Trusini ili Grabovici.

Ili još desetine drugih mjesta gdje su pripadnici zločinačke Armije BiH počinili zločine nad Hrvatima. U sukobu tzv. Armije BiH i HVO-a u ratnim zločinima je ubijeno oko 1600 Hrvata, od kojih su 1088 bili civili. Za 331 logor, od kojih je samo na području Središnje Bosne bilo čak 238, i kroz koje je prošlo skoro 15.000 Hrvata, od kojih 10.000 civila i 5.000 vojnik.

U organizaciji više nevladinih organizacija u 15.travnja održao se protestno stajanje na Trgu bana Josipa Jelačić, u znak sjećanja na žrtve Ahmića, uz zahtjev za imenovanje Trga ahmićkih žrtava.

Istog dana, u 17 sati u zagrebačkom Kulturno-informativno centru (KIC) bit će održana javna tribina uz prikazivanje video dokumentacije koja je dio interaktivnog narativa Ahmići – 48 sati pepela i krvi, produkcija Sense – Centar za tranzicijsku pravdu. Prikazivanju će uslijediti razgovor koji će moderirati novinarka Snježana Pavić, a sudionici i sudionice su Mina Vidaković, direktorica Sense – Centar za tranzicijsku pravdu, mirovna aktivistkinja Ana-Marija Raffai, Regionalna adresa za nenasilno djelovanje (RAND), filozofkinja i sveučilišna profesorica Nadežda Čačinovič te profesor povijesti Marko Fuček, najavili su organizatori.

Ovaj zahtjev preimenovanja nekog trga u Zagrebu po žrtvama iz Ahmića, duboko je povrijedila obitelji ubijenih Hrvata u ratnim zločinima Armije BiH. Nevjerojatno ignoriranje, prešućivanje i obezvrjeđivanje tolikih ratnih zločina Armije BiH ovim prosvjedom, je uvreda za svaku hrvatsku žrtvu, njihove preživjele članove obitelji, hrvatske branitelje i cjelokupan hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

Istog dana kada se dogodio zločin HVO-a u Ahmićima, 16. travnja 1993. godine, između 8 i 9 sati ujutro, postrojbe tzv. Armije BiH pod zapovjedništvom Zulfikara Ališpage probila je hrvatsku obranu u Trusini i tom prilikom zarobila hrvatske bojovnike. Osam pripadnika HVO-a je postrojeno i strijeljano, a 16 civila je ubijeno na raznim lokacijama. Preostali civili, uglavnom žene i djeca, bili su zatočeni u nekoliko privatnih kuća, a poslije su pušteni da odu iz sela.

Za razliku od pokolja nad Bošnjacima u Ahmićima koji se dogodio baš isti dan, i gdje su se promptno pojavili UNPROFOR i snimateljske postave velikih svjetskih TV postaja, mučki ubijeni Hrvati sela Trusina nisu nikad dočekali takvo medijsko pokriće.

Svojevremeno je pokojni Slobodan Praljak zamolio uglednog novinara HTV-a da pogleda koliko puta je HRT u svojim emisijama spomenula riječ „AHMIĆI“, a koliko riječ „TRUSINA“?Nekoliko dana kasnije dobio je odgovor:„AHMIĆI“ – 998 (devet stotina devedeset i osam) puta, „TRUSINA“ – 2 (dva) puta.„TRUSINA“ 2 ‰ (dva promila) u odnosu na „AHMIĆE“.U oba sela u BiH dogodio se strašan zločin. Istoga dana, istoga mjeseca, a i godina je ista. U Ahmićima su ubijeni Muslimani, a u Trusini Hrvati.A HRT iz Zagreba izvješćuje o Trusini 2 ‰ u odnosu na Ahmiće.

Medijsko pokriće se nije promijenilo ni poslije 30 godina. Sutra neće biti prosvjeda u Sarajevu i Zagrebu koji će zahtijevati da se jedna ulica ili trg nazove Trg žrtava u Trusini ili Grabovici. Ili još desetine drugih mjesta gdje su pripadnici zločinačke Armije BiH počinili zločine nad Hrvatima. Ne znamo ima li Sarajevo toliko ulica.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button