Izbor uredništvaPovijest

„Haški krivolov“-knjiga M.Tuđmana koja pobija hašku presudu u procesu ”Prlić i ostali”

Haški krivolov, značajna knjiga pokojnog Miroslava Tuđmana, koja bi trebala biti obavezna za čitanje, ne samo za one koji su zainteresirani za zamršenu priču o hrvatsko-muslimanskom ratu u Bosni i Hercegovini 1992.-1994., već i za rad Haaškog suda (MKSJ) i za očito pristran pristup u slučaju takozvane herceg-bosanske šestorke (Jadranko Prlić, Milivoj Petković, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Berislav Pusić i Valentin Ćorić) te za šire probleme nadnacionalne kaznene pravde!

Mi moramo širiti vijest o tome i o sramoti koja se zove Haški sud! Evo kako je Miro pisao u jednom dijelu uvodu knjige:
„Ovo je priča o Haškome tribunalu, tužiteljima i sucima koji su u predmetu IT-04-74 osudili Bosnu i Hercegovinu da kao propala država živi na respiratoru. Priča je haški rašomon u kojem je tužitelj zatajio ključne činjenice, njegovi svjedoci nisu svjedočiti istinu, a suci nisu prihvatili ključne dokaze obrane. Takav igrokaz u procesu IT-04-74 najavljen je 5 godina prije početka suđenja šestorici hrvatskih dužnosnika i generala koje je trajalo 13 godina (2004.-2017.).
Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte trojici je američkih veleposlanika iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine osobno obznanila „da se službeni pristup njene kancelarije temelji na stavu da su svi ratni lideri svih strana krivi za ratne zločine, a da zatim razmatra koji su to određeni zločini i kako da dokaže njihovu krivicu“. No, iako je tek trebala pronaći za koje su ratne zločine hrvatski ratni lideri krivi, Carla del Ponte je spoznala razliku između Srba i Hrvata: „Srbi su kopilad … ali Hrvati su podmukla kopilad“. Uvjerena u svoju misiju ona je i prije završetka suđenja „ratnim liderima“ objasnila akademskoj zajednici i međunarodnoj javnosti da će se povijest jugoistoka Europe pisati prema presudama Haškoga tribunala…….“
A malo o samoj knjizi, (na slici na engleskom jeziku). Obavezno podijeliti sa svima informacije o knjizi, pogotovo onima koji žive na područjima gdje se govori engleski! Moramo širiti Istinu, zbog budućnosti i hrvatske povijesti!
“Krivolov u Haagu” značajna je knjiga pokojnog Miroslava Tuđmana koja na razložan i studiozan način podrobno opisuje metodologiju, št ju je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju primijenio u procesu Prlić i ostali«, odnosno u slučaju hrvatske šestorke« iz Herceg-Bosne. Tuđman je bio sveučilišni profesor informacijskih znanosti, osnivač i voditelj prve hrvatske obavještajne agencije (1993. – 1998.). Preminuo je u siječnju 2021. godine kao aktualni zastupnik u Hrvatskom saboru. Služio je Hrvatskoj od samog početka njezine državotvorne neovisnosti, pa do kraja svoga života. Bio je usko uključen u sva glavna politička pitanja, od kojih je jedna bila suradnja Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).
U ovoj davno zakašnjeloj analizi unutarnjeg djelovanja ICTY-a, Tuđman intrigantno i detaljno secira mnoge načine na koje je izvrnuta pravda, koristeći se primjerom slučaja Prlić i suradnici, koji u konačnici dovodi do tragičnog samoubojstva cijanidom jednoga od optuženika, generala Slobodana Praljaka. “Suci, Slobodan Praljak nije ratni zločinac! S prijezirom odbacujem vašu presudu!” posljednje su riječi haškog optuženika na otvorenom sudu 29. studenog 2017. godine.

“Haški krivolov” knjiga je koja pruža njemu i ostalim optuženicima obranu koju im je Tribunal nepravedno uskratio. Sve činjenice istaknute u ovoj važnoj knjizi, dovode do neminovnog zaključka kako se u procesu Prlić i ostali« nije sudilo pojedincima za konkretna ratna (ne)djela, nego se sudilo Republici Hrvatskoj, na temelju potpuno proizvoljno osmišljenog koncepta tzv. udruženog zločinačkog poduhvata. To je ujedno i jedna od glavnih teza knjige prof. Tuđmana koji je nizom dokumenata, argumenata i činjenica nastojao ukazati na svu problematičnost tvrdnji žalbenoga vijeća, koje ne počivaju na čvrstim osnovama. Prof.Davor Derenčinović istaknuo je u svojoj recenziji kako autor upozorava da se optužnica i presuda ne zasnivaju na materijalnim činjenicama, nego na interpretacijama pisanih dokumenata, na iskazima svjedoka koji nisu neposredni sudionici određenih zbivanja nego njihovi tumači, na ekspertizama i svjedocima teorije urote«. Upravo su te spoznaje ključne za razumijevanje niza nedorečenosti i kontradiktornosti u presudi, a nužno je uzeti u
obzir i političke implikacije koje su dovele do drakonskih kazni i nepovoljnog krajnjeg ishoda ovoga procesa. Haški krivolov — analiza dokaza o ciljevima zajedničkoga zločinačkog pothvata u predmetu IT-04-74, autora prof. Miroslava Tuđmana, predstavlja izniman doprinos u istraživanju tematike rata u Bosni i Hercegovini te rada Haškog suda, i zasigurno će biti poticaj drugim povjesničarima u istraživanju ove tematike kao i stručnjacima kaznenog prava i postupka za analitički pristup kaznenim postupcima provedenim pred Tribunalom u Den Haagu.

Do danas ova Tuđmanova knjiga ujedno je i najopsežnija analiza presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i politike Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini tijekom rata. “Krivolov u Haagu” trebao bi biti obavezno štivo za sve one koji su zainteresirani za dinamiku ovoga suda “iza zatvorenih vrata”.
„Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju je predmetna lekcija međunarodnog institucionalnog neuspjeha. Miroslav Tuđman pokazuje nam zašto.“ Robin Harris, britanski autor i bivši savjetnik za vanjsku politiku premijerke Margaret Thatcher.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button