Svijet

EU demo(n)kracija: Mađarska mora ukinuti zakon o zabrani LGBT promocije djeci „ili napušta EU“

EU rukovodstvo sada fanatično diktira da Mađarska i njen premijer Viktor Orban moraju kleknuti pred zastavom ponosa ili u suprotnom “moraju napustiti” Europsku uniju.

Citirajući nizozemskog premijera Mark Ruttea, The Telegraph opisuje masovne kritike novog mađarskog zakona kojim se želi spriječiti javna promocija homoseksualnosti i transrodnosti pred djecom i maloljetnicima. Mark Rutte, nizozemski premijer, rekao je da “Mađarska ili „mora napustiti“ EU ili ukinuti zakon, koji zabranjuje TV emisije i druge sadržaje koji se smatraju zagovaranjem LGBT stila života mlađima od 18 godina.”

Međutim, neke istočnoeuropske vlade odbile su se pridružiti – 17 od 27 zemalja bloka – u rijetkoj zajedničkoj izjavi kojom osuđuju kolegu članicu.

Neki lideri EU, poput predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, tvrde da zakon aktivno diskriminira LGBT osobe.

Međutim, branitelji mađarskog zakona istakli su da on stavlja odluku u ruke roditelja i članova obitelji. Sam Orban je, na primjer, rekao da se zakon i politika u osnovi odnose na “obranu prava djece i roditelja”, a ne na diskriminaciju.

Orban je ove nedjelje na konferenciji rekao: “Homoseksualnost je bila kažnjavana, a ja sam se borio za njihovu slobodu i njihova prava”, zaključujući da “branim prava homoseksualaca. Međutim, ovaj zakon nije o tome.”

Ali konferencija EU se ponaša kao da je objavljen rat ljudskim pravima i zaklinje se da će odgovoriti u skladu s tim. Zapadni lideri, na konferenciji EU u četvrtak, rekli su da će baciti Mađarsku “na koljena” zbog zakona koji zabranjuje promociju homoseksualnosti u školama.

Evo riječi nizozemskog premijera Ruttea kojima prijeti da će izbaciti Mađarsku ili bilo koju zemlju koja je slijedi, mada stvarna moć da to učini ostaje sasvim drugo pitanje…

„Moj cilj je da bacim Mađarsku na koljena po ovom pitanju … Moraju shvatiti da su dio Europske unije, zajednice vrijednosti, što znači da u Mađarskoj nitko ne može biti diskriminiran i svi se mogu osjećati slobodno na osnovu seksualnosti, boje kože, spola ili bilo čega.”

Ali Mađarska je opet tvrdila da je sve povezano sa zaštitom djece u vrijeme kada zagovornici transrodnih osoba, pa čak i određene nevladine organizacije koje djeluju u Europi i drugdje u svijetu, aktivno pokušavaju uvjeriti mlade da poduzmu nepovratne korake da promijene svoja tijela operacijama i budu predmet potencijalno opasnih hormonskih tretmana.

Pred samu konferenciju EU i  prije nizozemsko-mađarskog vatrometa krajem tjedna, mađarski portparol je rekao:

“Spremni smo da raspravljamo o zakonu sa onima koji su se izjasnili protiv njega”, rekao je u utorak za BBC. “Zakon se striktno odnosi na zaštitu djece. Navodi da za maloljetnike mlađe od 18 godina seksualno obrazovanje mora biti odgovarajuće, a ono što ne želi je upad takozvanih LGBT + nevladinih organizacija, lobija i grupa za pritisak koje ulaze u vrtiće i škole i objašnjavaju djeci zašto je sjajna ideja imati hormonske tretmane i operacije promjene spola prije nego što napune 18 godina. To nisu prihvatljive prakse. ”

Kao što je dovoljno dokumentirano, na mjestima poput Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade i Sjedinjenih Država, takve stvari se već događaju.

Podsjetimo da su prije više od godinu dana stvari između Ruttea i Orbana već postale pomalo osobne, posebno u vezi sa kontroverznim naporima da se financiranje EU poveže sa pitanjima „vladavine prava“, nečim za što se vidi da je posebno usmjereno na Mađarsku, kao i na druge socijalno konzervativnije države, posebno u istočnoj Europi.

U ljeto 2020. godine, dok je ta kontroverza rasla, Orban je rekao za premijera Ruttea: „Ne znam koji je osobni razlog da nizozemski premijer mrzi mene ili Mađarsku, ali on napada tako oštro i jasno stavlja do znanja da pošto Mađarska po njegovom mišljenju ne poštuje vladavinu zakona, ona mora biti novčano kažnjena. To je njegov stav, koji nije prihvatljiv, jer ne postoji odluka o tome kakva je vladavina zakona u Mađarskoj. “

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button