Svijet

Brazil i Kina odbacuju američki dolar kao sredstvo plaćanja u trgovinskoj razmjeni?!

Brazil i Kina sklopili su trgovinski sporazum o odbacivanju američkog dolara u korist vlastitih valuta, prema kojem će se trgovinske i druge transakcije između dviju država, umjesto u dolarima, obavljati u juanima i realima.

Brazil je sklopio dogovor s Kinom o odbacivanju američkog dolara prilikom međusobnog plaćanja trgovinske robe. To je posljednja pobjeda u dugoročnom nastojanju Pekinga da ‘gazi’ dolar i uspostavi juan kao dominantnu međunarodnu valutu, piše news.com.au prenosi narod.hr.

Dogovor je oživio zabrinutost SAD-a oko budućnosti američkog dolara.

Brazil i Kina izravno će razmjenjivati ​​plaćanja bez prethodne konverzije svojih valuta u valutu neke vjerodostojne treće države/strane. A to je tradicionalna i glavna uloga ‘zelene novčanice’, odnosno dolara, u svjetskoj trgovini roba i usluge.

Slika: Udjel različitih valuta u svjetskim deviznim pričuvama izraženo u dolarima. Američki dolar također se koristi u oko 40% globalne trgovine i gotovo 80% svih globalnih prekograničnih transakcija. Izvor: schwab.com

Dolar kao okosnica globalnog gospodarstva nakon Drugog svjetskog rata

Dolar je postao okosnica globalnog gospodarstva nakon Drugog svjetskog rata. Ogromno gospodarstvo, čvrsta demokracija i transparentni regulatorni sustavi Sjedinjenih Američkih Država brzo su učvrstili reputaciju sigurnog utočišta za međunarodne ulagače.

Ali vremena su se promijenila.

SAD više ne izgleda društveno ili ekonomski stabilan kao prije samo deset godina.

Sada je sve veći broj nacija željan pronaći alternativne financijske sustave kako bi se izolirali od spremnosti Washingtona da koristi sankcije kao političku polugu.

Slika: Tamnije ljubičasto – trenutne BRICS članice / svjetlije ljubičasto – prijedlog novih članica BRICS-a. Kineska inačica Novog Svjetskog Poretka kojim se nastoji zaobići postojeće međunarodne regulacije i sankcije od strane UN-a te uspostaviti zaseban trgovački i valutni blok država / Izvor: news.com.au

Važan sporazum dvije trgovinske velesile Kine i Brazila

Brazilska agencija za promicanje trgovine i ulaganja opisuje novi sporazum kao promicanje “još veće bilateralne trgovine i olakšavanje ulaganja” s Kinom. Ovo nije nimalo beznačajna vijest jer se radi o vodećim gospodarstvima čitave Azije i Južne Amerike.

Kina je najveći trgovinski partner Brazila, više od petine ukupnog uvoza dolazi iz Kine, a slijede je Sjedinjene Američke Države. Kina je najveće izvozno tržište Brazila, na tu državu otpada više od trećine ukupnog izvoza.

Kina je pretekla Sjedinjene Američke Države kao najveći trgovinski partner Brazila još 2009. godine. Danas je Brazil najveće tržište za kineske investicije u Latinskoj Americi.

Brazil i Kina najavljuju i osnivanje klirinške kuće koja bi omogućila obračune bez korištenja američkog dolara, kao i kreditiranje u nacionalnim valutama kako bi se olakšali i smanjili troškovi transakcija i oslobodili ovisnosti od dolara u bilateralnim odnosima.

Kao potvrdu svemu tome, predsjednik Brazila Lula najavio je dolazak u Kinu. Brazilski predsjednik Lula da Silva posjetiti će Kinu vrlo brzo: iza Uskrsa, dana 11. travnja.

Slika: Pregled kretanja ekonomske moći 2006 – 2036: Svjetska ekonomija nastavlja rasti i do 2035.g. se očekuje udvostručenje svjetskog BDP-a. Međutim, poredak i odnosi će se znatno promijeniti. Kina bi do 2030.godine trebala preuzeti vodstvo u ukupnom poretku a predviđa se rast još članica današnjeg BRICS-a. Više ovdje

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
narod.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button