Izbor uredništva

NAJVAŽNIJI PODATAK U HRVATSKOJ i jedan od najvažnijh tekstova koje smo objavili

NAJVAŽNIJI PODATAK U HRVATSKOJ i jedan od najvažnijh postova koje sam napisao

Piše:Nenad Bakić

Stopa rađanja i koliko vrijede nekretnine?

Ovdje možete prvi i jedini put u Hrvatskoj vidjeti da je trenutna totalna stopa fertiliteta (TFR) oko 1,43 .TFR je prema zadnjim izračunima Svjetske banke i drugih izvora vrti nešto iznad 1,5. Prema DZS, a i prema mojim izračunima je to 1,53. Međutim, svi ti službeni izračuni barataju sa stopama rađanja iz 2022.

U zadnjih 12 mjeseci je stopa značajno niža, za oko 7%. Pretpostavi li se slična razdioba po kohortama (eventualna razlika ne utječe puno), dolazimo do 1,43 .

Ovo političari, demografi i novinari uglavnom ne znaju izračunati (jeste li čuli igdje ovu činjenicu?), a i da znaju i oni koji znaju, boje ju se izgovoriti. To je radikalno malo. To znači da u dvije generacije (ako se ne uzme u obzir produženje životnog vijeka, ‘populacijski moment’, migracije), kad nove dvije generacije zamjene postojeće, stanovništo će pasti za 54%, na manje od pola sadašnjeg!

Mnogi stanovi na tržištu Zagreba su stari 30, 50 ili 70 godina. Veliki dijelovi Novog Zagreba su sagrađeni prije 60 godina. Jaruna prije 40 godina. Koliko će stanovi u višestambenim zgradama vrijediti za 30 godina? Uočite da se stanovi kupuju s idejom da će za 30-40 godina vrijediti više, da će ih netko drugi htjeti kupiti. Što ako za 30 godina počne pravi popuacijski kolaps, tko će htjeti kupovati stanove na Jarunu? Hoće li eventualni useljenici iz Nepala i Filipina ili drugih zemalja htjeti i moći kupovati te stanove? Ovo su neke od ogromnih negativnih posljedica populacijskog kolapsa:

– Manjak radne snage:

– Ogromno povećanje mirovinskih i zdravstvenih troškova kao % od BDP; opterećenje javnih financija će biti golemo, što će vjerojatno značiti radikalno povećanje poreza (osim ako nas Musk i ostali ne spase robotizacijom), a pitanje je do kakve će to negativne spirale dovesti

– Smanjene potražnje za dobrima i uslugama, što će nauditi mnogim kompanijama i cijelom gospodarskom rastu

– Promjene u obiteljskoj strukturi i kvaliteti življenja (manja podrška starijima, manje braće i sestara)

– Međugeneracijska borba za resurse … i tako dalje.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button