Domovina

HZZO sutra ukida zdravstveno za više od 100 tisuća ljudi?

‘TAKO LAKO’ – HZZO sutra ukida zdravstveno za više od 100 tisuća ljudi koji im se danas nisu osobno javili?; TREBALO SE JAVITI OKO 290 TISUĆA GRAĐANA, A JAVILO IH SE SVEGA 120 TISUĆA?

“Prema pisanju medija još samo danas svi građani koji su na Hrvatskom zavodu za osiguranje (HZZO) osigurani kao nezaposlene osobe i nisu u evidenciji Zavoda za zapošljavanje mogu se osobno javiti HZZO-u.”

“Mora se javiti oko 290 tisuća građana, a do sada se javilo 120 tisuća”

“To je posljedica primjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, koji je gurao ministar zdravstva Vili Beroš u sklopu paketa zakona koji je nazvao “reformom zdravstva”.

“Upravo zbog ovog zakona i niza manjkavosti pučka pravobraniteljica potvrdila je Indexu da priprema presedan, odnosno da će njezin ured ovih dana pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom za ocjenu zakonitosti. “- PIŠU MEDIJI

“Pučka pravobraniteljica: Ovo nije zakon za 21. stoljeće”

Pravobraniteljica smatra da u 21. stoljeću ima i drugih načina prijave osim osobnog dolaska. Kako kaže, zaboravilo se na umrežavanja podataka između različitih tijela, elektroničku komunikaciju građana s tijelima i na prijave putem opunomoćenika. Smatra i da su diskriminirani oni slabijeg imovnog stanja koji žive dalje od ispostave HZZO-a, kao i oni lošeg zdravlja.

“Građani se masovno žale na nove odredbe zakona”

“Osobna prijava na šalter HZZO-a, osim gužvi, otvara i pitanja zdravstvenog osiguranja za one koji studiraju izvan Hrvatske ili Europske unije. “

“Ured pučke pravobraniteljice ističe kako je njihov ured više puta i na različite načine upozoravao na moguće probleme. Ukazivali su, kažu, i prije nego što je zakon ušao u saborsku proceduru. “

“Upozoravali smo, naime, već tijekom javnog savjetovanja o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju prošle jeseni. Ponovno sam na ove probleme ukazala u ožujku ove godine na raspravi na saborskom Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku. Ali takav je zakon ipak donesen”, ističe pravobraniteljica Šimonović Einwalter dodajući da su potom počeli dobivati pritužbe građana na koje se odnosi ova obveza, kao i pritužbe članova njihovih obitelji.”

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button