Domovina

Srbija raspisala međunarodnu potjernicu za Nikolom Kajkićem!

Visoki sud u Sremskoj Mitrovici (Republika Srbija), po zahtjevu BIA-e (Bezbednosno-informativne agencije), raspisao je međunarodnu potragu za Nikolom Kajkićem, inače vijećnikom Županijske skupštine VSŽ! Prethodno, potvrđena je optužnica kontra Nikole Kajkića protiv kojega spomenuti sud vodi kazneni postupak za špijunažu i organiziranje mreže suradnika u Srbiji, a u kontekstu otkrivanju počinitelja ratnog zločina u Hrvatskoj tijekom 1991. i 1992. godine. piše vinkulja.hr

– Iznenađen sam ovim postupkom srbijanskih vlasti, jer je potjernicu međunarodnog karaktera, pravno gledano, nemoguće izdati bez pravomoćne sudske presude. Začuđen sam ovim njihovim potezom, a još više sam začuđen nezainteresiranošću hrvatskih vlasti s obzirom na to da sam radio na predmetu koji se odnosi na najveći zločin u Domovinskom ratu. Podsjećam, riječ je o masovnoj egzekuciji ranjenika iz vukovarske bolnice na Ovčari 20. i 21. studenog 1991. godine – kaže nam Nikola Kajkić kojega su srbijanske vlasti 9. studenog 2018. godine uhitile na Graničnom prijelazu Batrovci pri izlasku iz Srbije, zajedno sa Zoricom Gregurić, u to vrijeme predsjednicom Koordinacije braniteljskih udruga.

Kajkić je prema vlastitom navodu nakon uhićenja bio je podvrgnut ispitivanju i zlostavljanju. Pušten je nakon šest sati. No, srbijanske vlasti sve su to negirale…

– Tako je. Prema njihovim tvrdnjama, a nakon što je naše Ministarstvo vanjskih poslova poslalo u Srbiju prosvjednu notu, oni su se izjasnili da nije bilo ni uhićenja, a kamoli zlostavljanja. A onda su, nakon nekog vremena podignuli optužnicu, a na temelju nje i ovu potragu.

Kako će se Nikola Kajkić postaviti u novonastalim okolnostima?

– Sinoć, po dobivenim saznanjima o potrazi Srbije za mnom, poslao sam upite našim ministarstvima vanjskih i unutarnjih poslova te pravosuđa u kojima sam tražio da mi se pisano očituju i daju upute o tome kako da se ubuduće ponašam, odnosno smijem li putovati bilo kamo izvan Republike Hrvatske ili mi to nije preporučljivo.

Srbijanske vlasti tvrde da je Kajkić u Srbiji imao formiranu suradničku mrežu za prikupljanje obavještajnih informacija, za vrbovanje osoba s prostora Republike Srbije za suradnju s hrvatskim pravosuđem, kao i za dolaženje do dokumentacije „koja bi bila zloupotrebljena u vanjskopolitičke svrhe, u cilju diskreditacije Srbije”.

– To su obične gluposti. U Srbiji sam imao kontakt s jednom jedinom osobom, to je Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo. Toga dana kad sam uhićen vraćao sam se s beogradskog sastanka s njom i francuskom novinarkom Florence Hartmann. Uglavnom, odbijam bilo kakve optužbe za špijunažu, a u Srbiju ne idem ni pod razno. Nikad više u životu!

Postoji li kod Kajkića strah od izručenja, ukoliko srbijanske vlasti to zatraže od hrvatskih?

– Ne bih trebao strahovati, no kod ove garniture, tj. koalicije, koja je trenutno kod nas na vlasti sve je moguće! – zaključuje Kajkić.

Izvor:vinkulja.hr

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button