Povijest

27. ožujka 1530. poginula jedna od najvećih heroina hrvatske povijesti, Mila Gojsalić

Njen kip i dan danas bdije nad Cetinom i Omišem i čuva svoj rodni zavičaj

Na današnji dan, 27. ožujka 1530. godine poginula je jedna od najvećih hrvatskih i dalmatinskih heroina, Mila Gojsalić.

Osmanski osvajač Ahmed-paša 1530. godine okupio je veliku vojsku od oko 10.000 vojnika s namjerom da osvoji Poljičku Republiku koja je obuhvaćala područje istočno od Splita, točnije od Žrnovice do Blata na Cetini i Omiša te od mora do Zamosorja.

Poljička Republika svoju neovisnost čuvala je još od 13. stoljeća.

Mila Gojsalić bila je pak obična djevojka iz sela Kostanja u Dalmatinskoj zagori. Prema predaji, glumeći zaljubljenost, Mila Gojsalić ušla je u šator Ahmed-paše, a narodna predaja kaže da je bila toliko lijepa da je turski vojskovođa uz njezine čari trenutno zaboravio na ratovanje.

Te je noći Mila izgubila nevinost i čast, ali je za svoj narod odlučila žrtvovati i ono najvrjednije što je imala – život.

Kada je paša zaspao, uzela je baklju i u logoru u zrak digla spremište baruta. U silnoj eksploziji junakinja je poginula zajedno s pašom i mnogim turskim vojnicima. Prema drugoj verziji, Mila je pobjegla iz logora i u smrt skočila s litica iznad Cetine.

Ostatak osmanske vojske bio je tako zbunjen da su ih Poljičani iznenada napali i uspjeli poraziti, a svoju Republiku uspjeli su sačuvati do 1807. kada je njihov otpor slomio francuski maršal Marmont.

Mili Gojsalić u čast održava se u Kostanju svake godine manifestacija Dani Mile Gojsalić. Njenu skulpturu iznad Omiša izradio je slavni kipar Ivan Meštrović.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button