Zanimljivosti

Top 100 najvrjednijih brendova u 2022

Infographic showing the most valuable brands in 2022
Izvor: visualcapitalist.com / uvećano pogledati ovdje

Usprkos nedostižnoj prirodi brendova, određivanje financijske vrijednosti brenda je težak zadatak. Unatoč neopipljivosti robnog brenda, teško je poreći koliko jak robni brend može biti učinkovit u povećanju krajnje dobiti tvrtke.

Imajući to na umu, Brand Finance preuzima izazov identificiranja najvrjednijih svjetskih brendova u svom godišnjem Global 500 Reportu. Gornji grafikon, koristeći podatke iz posljednjeg izdanja izvješća, ističe prvih 100 najvrjednijih robnih brendova u 2022.godini.

Napomena urednika: ovo rangiranje mjeri vrijednost robnih brendova, koji se mogu smatrati nematerijalnom imovinom povezanom s marketingom koja stvara identitet robnog brenda i ugled u svijesti potrošača. Pokušava to izmjeriti u financijskim terminima, računajući koliko brend vrijedi tvrtki koja ga posjeduje. Za više informacija o metodologiji, izračunima i izvorima idite na dno ovog članka.

Potpuni pregled najvrjednijih robnih brendova

S povećanjem od 35% u odnosu na prošlogodišnje izvješće, Apple je zadržao svoje prvo mjesto na ljestvici kao najvrijedniji svjetski brend, s ukupnom vrijednošću brenda od 335,1 milijardu dolara.

Ovo je najveća vrijednost brenda ikada zabilježena u povijesti izvješća Global 500, koje se objavljuje svake godine od 2007. Kao jedna od najvećih svjetskih tehnoloških kompanija, Apple dominira tržištem pametnih telefona, posebno u SAD-u, gdje više od 50% operativnih pametnih telefona sada čine iPhone. Evo cjelovitog popisa 100 najvrjednijih robnih marki prema izvješću:

Nakon Applea, na drugom mjestu je Amazon s vrijednošću brenda od 350,3 milijarde dolara. To nije iznenađujuće, s obzirom na to da se tehnološki div često nalazio rame uz rame s Appleom na ljestvici, a čak je bio i na prvom mjestu u prethodnim izdanjima izvješća.

Još jedan brend koji vrijedi istaknuti je TikTok. Tvrtka na društvenim mrežama zabilježila je povećanje vrijednosti svoje marke od 215% u odnosu na prethodnu godinu, što je čini najbrže rastućom markom na cijelom popisu.

Između 2019. i 2021. korisnička baza platforme naglo je porasla, porasla je s 291,4 milijuna na 655,9 milijuna u samo dvije godine. Ako se ovaj rast nastavi, TikTok bi mogao doseći gotovo milijardu korisnika do 2025. godine, prema projekcijama Insider Intelligencea.

Najvrjednije grane

Više od trećine brendova na popisu spada u granu tehnologije i usluga. U kombinaciji, ova kategorija ima vrijednost robnih brendova od 2 bilijuna dolara.

Izvor: VP.com

Mediji su druga najvrjednija grana gospodarstva – 19% od 100 najboljih brendova spada u granu mediji i telekomunikacije, uključujući Google, Facebook i WeChat.

COVID-19 je djelomično razlog tome jer se medijska potrošnja povećala tijekom globalne pandemije. Na primjer, u prvih devet mjeseci 2021. dnevna upotreba Snapchata porasla je za 77%. Unatoč povećanoj privlačnosti kod korisnika, vrijedno je napomenuti da se tvrtka sada suočava sa problemima jer se stvarni svijet ponovno natječe za pozornost, a oglašivači počinju zanemarivati ​​aplikaciju zbog recesijske nervoze.

Dok pandemijska ograničenja nestaju diljem svijeta, a najave o globalnoj recesiji prijete globalnom gospodarskom rastu, izvješće za sljedeću godinu moglo bi vidjeti neke velike promjene u vrijednosti robnih brendova.

Zemljopis vrijednih brendova

Kada pogledamo gdje se ti brendovi nalaze, vidimo da Sjedinjene Države i Kina čine 73 od 100 najboljih marki na ljestvici. Još više iznenađujuće – samo šest zemalja čini 94% popisa.

Rast kineskih tvrtki na globalnoj sceni odražava se u ovoj vizualizaciji. Usporedbe radi, prije deset godina samo je šest kineskih tvrtki bilo na ljestvici Top 100 Brand Financea, a nijedna od njih nije bila među prvih 30 za vrijednost robnog brenda.

Zanimljivo je da europske zemlje čine samo 14% popisa, što je dokaz koliko se ekonomska dominacija Europe smanjila u posljednjih nekoliko desetljeća.

Davnih 1960-ih, Europa je činila gotovo trećinu ukupnog svjetskog BDP-a. Ali do 2017. pao je na 16%. Prema prognozi Pardee centra Sveučilišta u Denveru, očekuje se da će udio EU-a u globalnom BDP-u pasti na 10% do 2100. godine.

Naravno, ako nas je povijest nečemu naučila, to je da se mnogo toga može promijeniti u rasponu od jednog stoljeća. Kako će ovakva ljestvica izgledati u narednim desetljećima ostaje samo nagađati.

Source: Brand Finance Global 500 Report

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
visualcapitalist.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button