Svijet

Tko još uvijek kupuje fosilna goriva od Rusije – pregled

Slika: pregled uvoza fosilnih goriva iz Rusije, po strukturi istih, za prvih 100 dana od početka invazije na Ukrajinu (od 24.02. do 04.06.).
– Ljubičasto: sirova nafta; Rozo: naftni derivati; Svjetlo plavo: Plin iz plinovoda; Tamno plavo: LNG (tekući prirodni plin); Crno: Ugljen /
– Nato članice su zajedno kupile više od 54 milijarde USD vrijedan izvoz ruskih fosilnih goriva /
– EU čini 61% ruskog izvoza fosinlnih goriva vrijednog 98 milijardi USD /
Foto/ izvor: visualcapitalist.com

Najveći uvoznici ruskih fosilnih goriva od početka invazije na Ukrajinu

Unatoč prijetećim sankcijama i zabranama uvoza, Rusija je u prvih 100 dana od invazije na Ukrajinu izvezla fosilnih goriva u vrijednosti od 97,7 milijardi dolara, u prosjeku 977 milijuna dolara dnevno.

Dakle, koja fosilna goriva izvozi Rusija, a tko ih uvozi?

Gornja infografika prikazuje najveće uvoznike ruskog izvoza fosilnih goriva tijekom prvih 100 dana rata na temelju podataka Središta za istraživanje energije i čistog zraka (CREA).

Potražnja za ruskim crnim zlatom

Globalno energetsko tržište doživjelo je nekoliko cikličkih šokova u posljednjih nekoliko godina.

Postupno opadanje ulaganja u proizvodnju nafte i plina praćeno smanjenjem proizvodnje izazvanim pandemijom dovelo je do pada opskrbe, dok su ljudi počeli trošiti više energije, kako su se gospodarstva ponovno otvarala, a zime postajale hladnije. Posljedično, potražnja za fosilnim gorivima rasla je i prije ruske invazije na Ukrajinu, što je pogoršalo tržišni šok.

Slika: Rusija je treći najveći proizvođač i drugi najveći izvoznik sirove nafte. U 100 dana od invazije, nafta je bila daleko najvrijedniji ruski izvoz fosilnih goriva, čineći 48 milijardi dolara ili otprilike polovicu ukupnog prihoda od izvoza. Foto/ izvor: visualcapitalist.com

Dok se ruska sirova nafta otprema tankerima, mreža plinovoda prenosi ruski plin u Europu. Zapravo, Rusija čini 41% ukupnog uvoza prirodnog plina u EU, a neke zemlje gotovo isključivo ovise o ruskom plinu. Od 25 milijardi dolara izvezenog plina iz plinovoda, 85% je otišlo u EU.

Najveći uvoznici ruskog fosilnog goriva

EU blok činio je 61% ruskog izvoza fosilnih goriva tijekom razdoblja od 100 dana.

Njemačka, Italija i Nizozemska — članice i EU-a i NATO-a — bile su među najvećim uvoznicima, a samo ih je Kina nadmašila.

Kina je prestigla Njemačku kao najveći uvoznik, uvozeći gotovo 2 milijuna barela ruske nafte po sniženoj cijeni dnevno u svibnju – što je 55% više u odnosu na godinu prije. Slično tome, Rusija je nadmašila Saudijsku Arabiju kao najveći kineski dobavljač nafte.

Najveće povećanje uvoza došlo je iz Indije, koja je kupila 18% cjelokupnog ruskog izvoza nafte tijekom razdoblja od 100 dana. Značajna količina nafte koja ide u Indiju ponovno se izvozi kao rafinirani proizvodi u SAD i Europu, koje pokušavaju postati neovisne o ruskom uvozu.

Smanjenje ovisnosti o Rusiji

Kao odgovor na invaziju na Ukrajinu, nekoliko je zemalja poduzelo stroge mjere protiv Rusije kroz sankcije na izvoz, uključujući fosilna goriva.

SAD i Švedska u potpunosti su zabranile uvoz ruskog fosilnog goriva, s mjesečnim obujmom uvoza smanjenim za 100%, odnosno 99% u svibnju u odnosu na početak invazije.

Slika: Pregled promjena smanjenja uvoznih mjesečnih vrijednosti iz Rusije (05/2022 u odnosu na 02-03/2022). Na globalnoj razini, mjesečne količine uvoza fosilnih goriva iz Rusije pale su za 15% u svibnju, što je pokazatelj negativnog političkog raspoloženja koje okružuje zemlju. Foto/ izvor: visualcapitalist.com

Također je vrijedno napomenuti da je nekoliko europskih zemalja, uključujući neke od najvećih uvoznika u razdoblju od 100 dana, smanjilo potrošnju ruskih fosilnih goriva. Osim kolektivne odluke EU-a da smanji ovisnost o Rusiji, neke su zemlje također odbile sustav plaćanja u rubljama, što je dovelo do pada uvoza.

Najgore tek slijedi?

Smanjenje uvoza vjerojatno će se nastaviti. EU je nedavno usvojio šesti paket sankcija protiv Rusije, stavljajući potpunu zabranu svih ruskih sirovih naftnih proizvoda morem. Zabrana, koja pokriva 90% uvoza nafte u EU iz Rusije, vjerojatno će ostvariti svoj puni učinak nakon razdoblja od šest do osam mjeseci koje dopušta izvršenje postojećih ugovora.

Dok EU postupno ukida rusku naftu, nekoliko europskih zemalja uvelike se oslanja na ruski plin. Potpuni bojkot ruskih fosilnih goriva također bi naškodio europskom gospodarstvu – stoga će postupno ukidanje vjerojatno biti postupno i ovisno o promjenjivom geopolitičkom okruženju.

Izvor

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
www.visualcapitalist.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button