Vijesti

Nakon što su Plenković i Tomašević zaštitili H-Alter – ravnateljica Buljan Flander podnijela neopozivu ostavku

Općinski građanski sud u utorak je neprofitnom portalu H-Alter odredio privremenu mjeru zabrane tekstova o Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba te njenoj ravnateljici Gordani Buljan Flander radi osiguravanja njihove nenovčane tražbine.

Privremena mjera zabrane izdana je temeljem Ovršnog zakona izdavaču portala H-Alter – Udruzi za nezavisnu medijsku kulturu te ostaje na snazi do pravomoćnog okončanja postupka koji su predlagatelji osiguranja dužni pokrenuti radi opravdanja navedene mjere ili do drugačije odluke suda na prijedlog predlagatelja ili protivnika osiguranja.

Ova odluka Suda stigla je nakon serije članaka objavljenih na H-Alteru pod naslovom ‘Sustav za zaštitu ili za zlostavljanje djece?’ u kojem je novinarka Jelena Jindra navodno objavila mnoštvo kleveta i netočnih informacija na rad Poliklinike.

Sudska mjera i zabrana objavljivanja tekstova pokrenula je lavinu reakcija. Na noge su se digli Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara, a za Dnevnik Nove TV progovorila je Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike zaštitu djece i mladih Grada Zagreba o razlozima zbog kojih je tražila tu zabranu. Ona je u Dnevniku Nove TV dala ostavku.

”Kako ću predstavljati ustanovu bez podrške gradonačelnika? Konačni pravorijek suda čekam. Kao građanka sam iskoristila ono što mi pruža zakon, a to je zaštita od blaćenja, dezinformacija, linča jer smo bili izloženi neviđenom javnom linču”, objasnila je.

”Gospodine gradonačelniče, nakon što tri mjeseca nisam uspjela doći do vas, tražeći podršku za rad ustanove, ja vam večeras podnosim neopozivu ostavku. Nadam se da ćete naći stručnjaka, ili da ga već imate, koji će nastaviti voditi ovu ustanovu na način da i dalje ostane prepoznata i primjer prakse u Europi. Poštujem pravo svakog gradonačelnika da bira svoje suradnike”, poručila mu je.

Kazala je da planira nastaviti znanstvenu karijeru.

”Ja sam tražila privremenu mjeru isključivo za portal H-Alter s obzirom na to da je dva mjeseca pisao vrlo ružne članke, članke koji su bili puni neistina, koji su defamirali rad stručnjaka poliklinike, rad Poliklinike. Pokušali smo na razne načine i davanjem informacija i uredniku i novinarki utjecati na to da imaju prave informacije. Međutim, iz teksta u tekst informacije su bile sve manje istinite. Poslali smo sedam-osam demantija”, kaže.

Kaže da ona nije protiv slobode medija. ”U obrazloženju presude stoji da je ‘mjera donesena jer je novinar povrijedio osnovnu novinarsku etiku i zlouporabila pravo na slobodu medija’. Dakle, ni jedna slobodna nije apsolutna. Možemo razgovarati o tome gdje prestaje sloboda medija i počinje blaćenje stručnjaka i otežavanja rada jedne ovakve ustanove”, navodi Buljan Flander.

Podsjećamo, portal H-alter je tijekom kampanje za izbore otvoreno podržavao Tomislava Tomaševića i platformu Možemo pa se postavlja pitanje je li ovo vraćanje dugova od strane Tomaševića?

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button