Domovina

Nenad Bakić: Glavni biznis bogatog i moćnog Faktografa je cenzura

Vrlo zanimljivu objavu o djelovanju Faktografa dao je ugledni matematičar i kreator vrlo cijenjenih epidemiloških znanstvenih modela Nenad Bakić.

Pojava fact-checkera u zapadnom društvu izazvala je velike kontroverze i pitanja u zapadnom društvu, ali i Hrvatskoj. Mnogi smatraju da se na taj način ugrožava sloboda govora i sloboda medija, osobito kada se pojedinim znanstvenicima i stručnjacima uskraćuje pravo na objave u društvenim medijima. Poznato je da su u protekle dvije godine mnogi bili pod udarom fact-checkera, a nabizarnija situacija je kada je predsjednik SAD-a izbačen s društvene mreže Twitter.

Takve stvari su se činile nemogućima do prije koju godinu, osobito u demokratskim društvima. Ali vremena su se promijenila.

Objavu Nenada Bakića prenosimo u cijelosti:

ŠTO JE FAKTOGRAF

1.Glavni biznis bogatog i moćnog Faktografa je cenzura.

2. Kako bi provodili cenzuru na najvažnijoj medijskoj platformi u RH Facebooku, i time narušavali građanima Ustavom zajamčenu slobodu izražavanja, proizvode pamflete – koje lažno nazivaju ‘novinarstvo’ – koje proglašavaju ‘istinom’ (primjerice ‘Necijepljena djeca će popuniti odjele intenzivne’) pa ono što samo izražava sumnju u taj zaključak proglašavaju neistinom.

3. Pri tome često notorno lažu, recimo neku istinitu tvrdnju na datum X retroaktivno proglašavaju lažnom jer više nije vrijedila na datum Y.

4. Pri tome su izrazito opredijeljeni, često esktremistički, a ne objektivni, što se lako vidi po tome što o nekoj temi cenzuriraju, a što ne cenzuriraju. U svom radu se često služe klevetama kao mjerilom istine.

5. Autori su im potpuno nekvalificirani. Primjerice, glavni cenzor za epidemiologiju im je SSS i propali student kroatistike(!). Štoviše, tvrde da NE angažiraju stručnjake za tu cenzuru, nego da baš sami pišu prosudbe što je istina u znanosti, a što ne. Zar nije čudno da ne angažiraju stručnjake iako imaju ogroman proračun, a upravo to je način rada fact-checkera u svijetu? Nisam ni ja puno bolji, samo Mr. Sci. Math. i CFA, ali zato ne cenzuriram druge nego (samo) iznosim svoje argumente.

6. Kritika bogatog i moćnog Faktografa i traženje zaštite od strane pravnog sustava za njihove klevete stoga ni u kom slučaju nije ‘napad na novinare’, nego upravo suprotno, zaštita novinarske struke koju ponižavaju i zloupotrebljavaju. Borba protiv Faktografa je borba ZA slobodu govora, a ne borba protiv ugrožene slobode govora novinara. Da nije bilo društvenih mreža i građanskog novinarstva, zadnjih godina bismo završili u svijetu u totalitarnom društvu.

Faktograf u Hrvatskoj

I Hrvatskoj je veliku kontroverzu izazvala pojava fact-checkera Faktografa.

Sam Faktograf za sebe piše da je “Faktograf.hr neprofitni medij. Jedini smo hrvatski medij specijaliziran za fact checking, tj. provjeru činjenične točnosti tvrdnji u javnom prostoru. Faktograf je član International Fact Checking Networka (IFCN), međunarodne mreže organizacija posvećenih fact checkingu.”.

Na istoj stranici Faktograf piše da je njegova struktura troškova u 2021. godini bila 332.938,69 USD. Dok je kod osnivanja 2015. godine bila 7.587,17 USD. Nije objašnjeno zašto je struktura troškova izražena u stranoj valuti dolaru, a ne u kunama ili eurima kao službenoj valuti EU čiji je član Hrvatska, a gdje djeluje Faktograf. Možda je objašnjenje u ovom odjeljku: “Pokretanje Faktografa financijski su podržali National Endowment for Democracy (NED), zaklada TechSoup i Državno tajništvo Sjedinjenih Američkih Država (projekt pokretanja Faktografa je djelomično financiran kroz potporu Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu).”

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
narod.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button